Solidarnosc visade vägen – arvtagarna ställer upp i EU-valet

Den sista delen av det Solidarnosc som en gång fanns är Sierpien 80. Det är den fackförening som bildat Polska Arbetarpartiet (PPP). En gång i tiden var den polska fackföreningen Solidaritet en radikal och kämpande fackförening. Den delen av Solidaritets tradition förs idag vidare av Sierpien 80 (Augusti 80).

Det av Sierpien 80 bildade partiet PPP ställer upp i EU-valet tillsammans med ArbetarInitiativet, franska NPA, belgiska LCR-PSL, spanska Izquierda Anticapitalista och grekiska Antarsia. Den gemensamma plattformen har också undertecknats av SWP i Storbritannien, Bloco de Esquerda i Portugal, RSB och ISL i Tyskland, SSP i Skottland, Sinistra Critica i Italien, medlemsorganisationer i No2EU och RESPECT i Storbritannien samt flera organisationer i Schweiz och Grekland. Närstående kampanjer finns också i Danmark och på Irland.

Intressant?
Bloggat: Mullvaden, Trotten,
Borgarmedia om EU-valet: SVD1, 2, 3, DN1, 2, 3, 4, GP1, 2, Sydsvenskan1, 2, 3,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • K.

  Solidaritet var aldrig en radikal och kämpande fackförening. Styrd av naiva idealister var den en bricka i reaktionens spel. Den var med och banade väg för fascismens och religionens återintåg efter rivningen av Berlinmuren och den har förstört Polen.

 • Anders_S

  K: Inte som helhet kanske. Men det fanns delar av den som var det och under vissa skeden så var det en fråga om åt vilket håll organsiationen skulle tippa. Sierpien 80 är de kvarvarande delarna av den radikala delen av Solidaritet.

 • Krystyna

  helt galen kommentar…”fascismen” i Polen? Polen har varit det första landet i europa som antog en grundlag…redan på 1600-talet hade vi lagar mot etnisk och religiös förföljerse

  därför fick förföljda judar från Frankrike, Spanien, Ryssland, Tyskland…en fristad i Polen, men även protestanter…då det pågick religionskrig i Tyskland.

  Katolska Kyrkan i Polen var den enda organisationen som kunde och vågade sätta sig mot kommunisterna, de kom till makten med hjälp av valfusk och sovjetisk militär,300.000 sovjetiska soldater var stationerade i Polen,
  efter 1945 var Polens överbefälhavare en sovjetisk general….