Ovanligt att polis används mot strejkande

I samband med konflikten vid Lagenas lager i Jordbro har vi fått se något som man ofta ser i andra länder men som varit mycket ovanligt i Sverige sen 1930-talet. Nämligen att polis sätts in mot strejkande arbetare. Det har förekommit förut i modern tid, de tillfällen jag vet handlar om fackliga blockader i Malmö och i samband med en reaktionär åkeriprotest mot höjda dieselpriser i Göteborgs år 2000. Men ingripandet den gången satt hårt inne (citat från en artikel i Aftonbladet 19 sept år 2000):

Nu kommer politiska protester mot polisens passivitet mot åkarnas blockad av svenska hamnar
Polisen ska ingripa mot alla som bryter mot lagen, menar moderatledare Bo Lundgren och får medhåll av vänsterpartiet Gudrun Schyman.
– Vi för en dialog och inte alls passiva. Om det behövs tar vi till hårdare tag, säger Håkan Jaldung, chef för ordningspolisen i Västra Götaland, till Aftonbladets nättidning.

Samtidigt med att åkarnas blockad av flera svenska hamnar fortsatte på tisdagen i protest mot de höga dieselpriserna hölls upprop i riksdagen.
Flera politiker TT talade med reagerade mot att polisen hittills hållit sig passiv, trots att åkarna bryter mot lagen.
– Det är intressant att se att polisen agerar så olika när det är demonstrationer, beroende på vilka det är som demonstrerar. Ibland klär de sig i kravallutrustning för att få bort folk från gator och ibland gör de ingenting, säger vänsterpartiets ledare Gudrun Schyman.
– Jag hyllar principen att vi kan gå ut på gatorna och göra våra röster hörda, men polisen bör ha ett enhetligt uppträdande, säger hon.

Håkan Jaldung, polismästare och chef för ordningspolisen i Västra Götaland, förstår inte kritiken.
– Vi inledde tidigt en dialog med de åkare som de senaste dagarna demonstrerat här i Göteborg. Den dialogen ledde till att vi kunnat hålla igång trafiken på ett tillfredställande sätt i Göteborg.

Kan komma att ändra taktik
Ett hårdare agerande från polisens sida, menar han, hade kunnat innebära att chaufförerna låst sina långtradare och därmed korkat igen hela stan under måndagen med totalt kaos som följd.
I dag har demonstrationerna i Göteborg hettat till och dialogen mellan åkare och polis är inte lika hjärtlig och förstående längre.

Därmed kan polisen komma att ändra sin taktik.
– När det nu kärvar till på vissa håll kommer vi att angripa på det sätt som behövs. Det betyder att vi rapporterar de förare som inte flyttar sina fordon och vi kommer också att bogsera bort fordon om det blir nödvändigt, säger Håkan Jaldung.

Ansvarig chef för ordningspolisen vid tillfället var alltså Håkan jaldung och den ansvarige på fältet var Hans Lippens. Bägge två poliser med centrala roller under det polisiära våldsfiaskot i Göteborg år 2001. Nåt som Jaldung inte ångrat (förutom ingripandet mot Schillerska som han personligen bett mig om ursäkt för), men som Hans Lippens har insett delvis berodde på felaktigt agerande av polisen i vissa sammanhang.

Vid andra politiska protester har det förstås varit mycket vanligt med polisiära ingripanden och i jämförelse med 1970-talet tycks polisen mycket våldsammare nuförtiden även om de just i Göteborg skött sig sedan händelserna i juni år 2001, dvs för ganska precis 8 år sen. Fast på andra orter är det annorlunda och det svenska rättsväsendet är förstås ändå värre och sämre än polisen, För trots de uppenbara övergrepp som begicks i samband med Salem 2008 så frias alla ansvariga poliser. Men polisen kanske inte är allra värst utan en del skrivbordshuliganer kanske faktiskt är ändå värre, som exempelvis Lars J Ericsson på Skånska Dagbladet.

Intressant?
Läs mer: EfterArbetet,
Borgarmedia: KVP, SVD1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Polisen har ingripit med våld flera gånger mot SACs blockader, bland annat med pepparsprej. Jag var själv på en blockad där en polisbuss (det heter inte piket har jag fått höra) stannade och föraren skrek om att vi som var där inte var ”såna man kan prata med”, bad oss att hålla käften var allmänt otrevlig. Helt i onödan dessutom, eftersom vi var på väg därifrån.

    ”Skrivbordshuligan” måste förresten vara dagens ord!

  • Pingback: Strejkens tredje dag « Jordränta()