I påstått gay-vänliga Israel…

…så dödades igår tre stycken personer på ett gaycenter. Att det finns ett center för homosexuella innebär förstås att Israel är mer gayvänligt än omgivande arabländer. Men själva händelsen visar kanske på att den gay-vänligheten till stor del är yta och att det finns skikt i det israeliska samhället som definitivt är motståndare till ett sekulärt (som Israel inte är ens i formell mening) och öppet samhälle.

Det hela visar också att Israel aboslut inte är det öppna och toleranta samhälle mot minoritetsgrupper som en del liberaler gärna vill låt påskina. Vi på vänsterkanten vet ju förstås att det är så, främst förstås på grund av Israels ockupations- och bosättningspolitik och på behandlingen av palestinier som lever i Israel och är israeliska medborgare och som ju ofta behandlas som andra klassens medborgare.

Det som behövs i området är en sekulär stat för alla männiksor och religioner. Inte en stat med en statsreligion och förtryck av andra grupper. Inte en stat där extremreligiösa grupper har inflytande över styret. Israel är ingen sekulär stat ochextremt religiösa grupper har mycket stort inflytande. Det är en mardröm, allt annat än en demokratisk ö i Mellanöstern.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Tim Row

  Det är väl märkligt att handlingar av individuella gärningsmän ska nu påståss vara representativa för den israeliska statens önskningar. Med den logiken så är ju de flesta europieska länder barnfientliga i och med att där har det skett barnmord under de senare åren.

  Att skilja handlingar som utförs av staten från de som utförs av individer hör till grundläggande politisk analys. Faktum är att Israel har de mest omfattande LGBT rättigheter i hela mellanöstern. Det är det enda landet i mellanöstern som har skrivit på FNs deklaration om homosexuellas rättigheter och som tillåter homosexuella par att adoptera barn.

  Visst har det funnits motstånd hos de ortodoxa partierna men så går det till i stater där alla krafter får säga sitt. I de flesta länder i mellanöstern har de sekulära krafter haft svårt att hävder sig överhuvudtaget. Det sekulära staten som ni drömmer om är mycket närmare sitt förverkligande i Israel än i Lebanon.

 • Strutsman

  Homosexuella mördas ju faktiskt i Sverige också. Att det inte kallas terrorism är kanske för att vi kallar det ”hatbrott” istället, och att det vi kallar terrorism brukar handla om blint politiskt våld mot en majoritet av en befolkning. Men det är klart att organiserat våld mot homosexuella är terror det också. Nu är det dock väldigt tveksamt om det ligger någon organisation bakom i det här fallet.

  Israel är i vilket fall som helst ett betydligt bättre för homosexuella att leva på än något annat land i Mellanöstern.

 • Tel Aviv är Israels mest liberala stad. Och det är det mest HBT-vänliga landet i MÖ. Detta är en tragisk incident som antagligen har ultrareligiösa rötter.

  Israel var från början var mer sekulariserat än det är idag, men i praktiken kunde Israel aldrig bli annat än ett mänskligt misslyckande.

  För Israel är fortfarande en apartheidstat som inte förtjänar särskilt mycket annat än kritik för sin uppenbara rasism. Och i skuggan av morden i Tel Aviv kunde israelisk polis, denna morgon, med våld tvinga bort en familj i Jersualem så att bosättare kunde ta över deras hus. Sådan är sionismen.

 • Patrik

  Tycker det är roligt att se hur en vänsterblogg kan totalt ta en nyhet ur sin kontext och hitta ett sätt att kritisera staten israel. Som flera personer har kommenterat så rör det sig om ett hatbrott, som tyvärr förekommer överallt i världen. En liten skillnad mellan israel och en stor del av arabvärlden är dock att detta hatbrott ses som just det, ett brott, och man försöker hitta gärningsmannen, och gör man det blir han dömd till fängelse, medans i andra delar av mellanöstern ses denna gärningsman som en hjälte. Och de homusexuella personerna skulle stenas till döds för sitt syndiga leverne av staten. Dock är det ingen som kritiserar dessa stater på denna blogg, tycker att hycklandet är häpnadsväckande!!!