Dags för nästa försök att sabba Avenyn

Wallenstam och köpmännen på Avenyn kommer regelbundet med förslag som innebär att de ska kunna tjäna mer pengar. Ofta innebär förslagen att man förstör delar av Avenyn och Götaplatsen. Götaplasten är en för svenska förhållanden unik plats som är monumental och rymmer stora folkmassor, men har en låg kommersiell potential i sin nuvarande utformning. Därför kommer regelbundet förslag på att platsen ska kommersialiseras med diverse byggnation och annat. Något som skulle innebär att dess funktion som fest-, mötes- och demonstrationsplats skulle förstöras. Dessutom skulle platsens unika karaktär och utformning förstöras.

I det senaste förslaget från de profithungriga köpmännen och fastighetsägarna runt Avenyn föreslås nybyggnationer på gatan så att gatuutrymet ska bli mindre så att fler butiker och platser ska få plats. Istället för en paradgata tycks Wallenstam gör om gatan till en basar, ett köpcentrum. I sin iver att få större profiter vill man alltså förstöra det som är Avenyn.

Riktigt var man tänkt sig att bygga nya bostäder och affärsytor framgår inte av artikeln i GP, men tidigare har det rört sig om att man vill förstöra det unika engelska kvarteret, på västsidan av Avenyn, mellan Vasagatan och Storgatan. Detta gneom att bygga på husen och dessutom riva en del av bakgårdshusen så att man där kan bygga stort. Ett kulturellt sabotage som inte kommer att göra Avenyn mer attraktivt som jag ser det.

Dessutom vill man flytta spårvägen och få bort bilarna från Avenyn. Det  är förmodligen ett garanterat sätt att misslyckas med mer shopping på Avenyn, för det skulle innebära att färre människor skulle röra sig i området och på gatan. Snarare borde man tillåta genomfartstrafik på gatan och  förlänga spårvägen till Götaplatsen för att öka antalet människor som rör sig på gatan.

Det finns all anledning att vara uppmärksam på och misstänksam mot vad fastighetsägarna (främst Wallenstam som äger de flesta fastigheterna längs Avenyn) och köpmännen på Avenyn vill hitta på. För de tänker inte på Avenyn som en trivsam paradgata, utan som en möjlighet för ökade profiter. Det fnns all anledning att tro att Avenyn och Götaplatsen kommer att förstöras om Wallenstam och köpmännen får igenom sina olika förslag.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • … men om man inte gör något, så kommer fler och fler människor lämna Avenyn, ta det ur sitt rörelsemönster bortsett från 23.00-04.00 då de super. Och som utgångspunkt för många demonstrationer kommer Götaplatsen också att överges eftersom man ser som syfte med en demonstration att många ska se den.

  Människor är så simpla att det är handel som gäller men man ska vara glad att de ändå har kultur i åtanke. Jag tror du är fel ute.

 • Pingback: Någon slags årskrönika över 2009 « Röda Berget()

 • Gustav

  Wallenstam har inte alls några planer för engelska kvarteret, dom äger inte alls den delen av avenyn. Dom planerar däremot mer bostäder och shopping i kvarteren mellan vasagatan och engelsbreksgatan. Dessutom vill dom förstärka kulturens varumärke eftersom dom vet att detta skapar attraktivare miljöer vilket gör deras byggnader mer värdefulla. Win – Win således och precis vad avenyn behöver. Allt måste inte vara kass bara för att någon tjänar pengar på det.

  • Anders_S

   Gustav: Jag inser att Wallenstam inte har planer för engelska kvarteret. Men det finns andra som har det och ett sådant här förslag berör alla fastighetsägare. Kvarteren mellan Vasagatan och Engelbrektsgatan på västar sidan är de som innehåller flest bostadslägenheter idag (tillsammans med de två kvarteren mellan Engelbrektsgatan och Götaplatsen) och det blir svårt att få in fler där.

   Mycket riktigt måste inte allt vara kass för att man tjänar pengar på det. Men jag tror ändå att det förslag som eventuellt kommer ut av Wallenstams propåer kommer att vara ett skitförslag. Knappast nånting som alla vinner på. Förmodligen kommer ingen att vinna på det. Inte ens affärsmännen.

 • Även Sergels torg, som är Stockholms motsvarighet, hotades för några år sen då kommunen ville lämna över hälften till köpmännen att glasa in. Tyvärr (för kommunen) och som väl var (för alla andra) var köpmännen inte intresserade. De hade kanske insett att det inte var mer butiker Stockholms city behöver.