Geely-Volvo-affären klar

Geelys köp av Volvo Personvagnar är klart. Volvo Personvagnar är numera inte ägt av en US-amerikansk bilfirma (Ford) utan av ett kinesiskt företag med tillkrånglat ägande fast med en väl känd person bakom, nämligen Li Shufu. Den senare garanterar att Volvo komer att bli ett självständigt företag med tillverkning och bas i Sverige. En sån garanti är inte värd ett dugg om jag får säga så. Inte om man ser det hela på lite sikt.

Den dag som det är lönsammare för Geely att tillverka Volvobilar nån annan stans kommer man att göra det. Och då försvinner jobben i Gent såväl som i Göteborg.

Intressant?
Läs mer: Röda Malmö, Tidskriften Röda Rummet, Jinge,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Hans Norebrink

    Helt rätt. När kineserna väl fått kunskap och förtroende försvinner tillverkningen till Kina. De kan klara den lika bra och dessutom billigare, vilket kommer att ge ökad försäljning. Av likvärdiga arbetare i Kina och Sverige, varför välja dyrare svenska?

    Den svenska hållningen har länge varit att låta tunga och okvalificerade jobb försvinna till andra länder så tar vi hand om de högkvalificerade jobben alltefter. Så funkar det inte längre.

    Kineser, indier, koreaner och japaner är idag lika duktiga på och inne på högkvalificerad industri. De pumpar ut nya duktiga ingenjörer dagligen. Dessutom billigare. Då kommer även högkvalificerad industri att flytta till Asien.

    Se vidare i min recension av ”Välståndskriget” jag nu skickar över.