En välkommen granskning av bloggar

Att Skatteverket ska granska bloggar är välkommet. Det är för mig självklart att man ska redovisa de inkomster man har av sin blogg. Och om det är skattepliktiga inkomster så är det naturligtvis också en självklarhet att man ska betala skatt.

Jag har ju en del små inkomster av min blogg, knappast tillräckligt mycket för att skatteverket ska vara intresserat, men om de vill kan de gärna få kolla. Allt redovisas nämligen, i ett företag jag äger, och används för investeringar i nya dataprylar och internetkostnader kan man säga. Några varuprover har jag ännu aldrig fått. Inte ens böcker till recension. Så just på det området har jag inga som helst problem.

Det hela handlar säkerligen inte om bloggar som min med omkring 10 000 till 15 000 besökare per vecka utan om de modebloggare som har 100 000-tals besökare per vecka. De tjänar ju inte så mycket som man ofta tror , men de tjänar ju betydligt mer på sitt bloggande än vad jag kan göra och en del lever säkert på det också. självklart ska de betala skatt och det är då bra att skatteverket granskar dem och bra om de då får tillfälle att lära sig hur man gör för att redovisa sina inkomster, följa lagar och betela till den gemensamma välfärden.

Skatteverkets granskning av bloggarna är välkommen. Den behövs förmodligen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Cobb

  Att de skall betala skatt på reklamintäkterna är självklart men om de måste skatta för gåvor så blir det väl lite konstigt. Borde då inte alla som har reklam på sina sidor även tvingas skatta för sina julklappar och födelsedagspresenter ifall de nämner dessa i bloggen? De bidrar då också till intäkterna eller har jag missuppfattat något i resonemanget?

  • Anders_S

   Jag kan inte skattereglerna men det verkar rimligt att man måset skatta för sådant man får från företag och använder privat. Med recensionsexemplar och testprylar som man benämner på det sättet och inte använder privat antar jag att det är andra regler.

 • Pingback: Ingen gräddfil för bloggare när det gäller skatter | Kulturbloggen()

 • @cobb. Om du har reklam på sidan i form av annonser där du tjänar pengar om någon klickar på dem som via Googles AdSense är det skattepliktigt.
  Och du tar emot 10.000 i kontanter eller en resecheck och skriver om hur underbar resan var och gör reklam för företaget skall du skatta för det.
  Gåvan kan du se som kontanter, men det som är det viktiga är vilken motprestation du gör för gåvan.
  Om jag ger en plattTV i gåva till min bilmekaniker och han i sin tacksamhet lagar min bil och inga kontanter utväxlas mellan oss skall det skattas för det.

  För du tror väl ändå inte att företag ger bort gåvor bara för att de tycker det är roligt?