Naturen kan vara farlig

Att naturen kan vara farlig bekräftas av två händelser i Göterborgstrakten de senaste dygnen. En med tragisk utgång och en som tack och lov inte innebar att någon dog.

En äldre kvinna i ett naturområde med anslutning till Botaniska Trädgården i Göteborg dödades av ett fallande träd. Det var naturligtvis en chock för alla närvarande och en mycket tragisk händelse. Men sådant kan hända i naturen och det är inget vi människor kan skydda oss ifrån genom förebyggande åtgärder. Inte så länge vi vill vara i naturen. Området där kvinnan dog är visserligen innanför Botaniska Trädgården staket, men det är ingen park, utan ett naturområde och naturresevat och följaktligen får området sköta sig själv så mycket det går. Det innebär att det finns döda och ruttna träd i området. Så är det och det är en fara man alltid måste räkna med när man rör sig i en skog och ett naturområde.

I Partille ramlade ett större klippblock ner från ett stup. Rakt ner på en plats där barn ofta leker. Rejält otäckt. Det är samma sak där som med träden. Det gå inte att skydda sig från denna typ av händelser om man vistas ute i naturen. Det är sånt som händer. Det spelar ingen roll om berg är ”säkrade”. Det kan hända ändå. Naturen innebär faror. Så är det bara. Det är något man får tänka på och kalkylera med när man vistas ute i det fria.

Men vi ska också komma ihåg att civilisationen, parker och gator, nog är ännu farligare. Dels finns där fler människor och andra människor är faktiskt det farligaste en människa normalt kan stöta på. Dels finns där bilar, språvganra, byggarbetsplatser, fabriker osv. Allt kan vara farligt och det dör fler människor i kulturlandskapet och stadsbebyggelsen än i naturen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements