Skulle vittna mot Black Cobra – sköts ner

På morgonen idag sköts en man i Malmö som var på väg till domstolen för att vittna i en rättegång mot en medlem i Black Cobra. Han sköts ner på en busshållplats utanför en tillfällig bostad:

Skottdramat inträffade vid 08.15-tiden på onsdagen. Den 33-årige mannen lämnade sin tillfälliga bostad på Eriksfältsgatan när två män kom fram till honom och frågade om han var den som skulle vittna mot en 30-årig Black Cobra-man. Han svarade ja och då sköt en av dem honom.

Så berättar 33-åringen om händelsen. Han kunde själv larma ambulans och polis, och innan hjälpen kom fram lyckades han meddela sig med sin advokat.

Skottet tog i ena benet, men mannen kunde stå själv, trots skadan. En patronhylsa hittades på platsen och tillvaratogs av polisens tekniker. Polisen räknar med att den skadade kvinnan träffades antingen av samma kula som mannen sköts med, eller ett splitter från kulan.

Förutom mannen som skulle vittna så skadades alltså också en förbipasserande kvinna vid skjutdådet. Varför mannen inte sköts ihjäl förefaller för tillfället något oklart. Om syftet var att hindra vittnesmål borde det väl ha varit det självklara för de gangsters som överföll honom.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements
 • Patrick

  Dags att titta på Irland hur man bekämpat den organiserade brottsligheten där. Buset förstår bara två språk, våld och pengar, och eftersom vi inte vill ha nån diktatur där polisen torterar och avrättar folk får vi tala med buset på det andra språket. På Irland har man gått fram som en ångvält på steroider över busets ekonomi…

  • Anders_S

   Patrick: Våld hjälper väldigt lite mot organiserad brottslighet. Det är Italien, USA, El Salvador, Colombia och Jamaica praktexempel på. Det enda som hjälper på lång sikt är sociala åtgärder, dvs man tar undan möjligheten för gängen att rekrytera. Man tar undan den sociala basen för gängen genom att göra det möjligt att leva lagligt genom att skapa arbetstillfällen genom att återställa offentlig sektor (200 000 jobb), införa sociala program som mindre klasser i skolan, fritidsgårdar, mer personal i skolan, se till att man kan leva på a-kassa eller socialbidrag, återinföra byggande av subventionerade hyresrätter, införa blandstad, återkommunalisera verksamheter, återreglera verksamheter osv för att minska segregation.

 • densominteärparanoid

  Troligtvis för att svensk brottslighet är ganska tam och de tror kanske att vittnet inte kommer att våga vittna efter det här. Grov misshandel är ett till tio år. Mord är minst 10 och max livstid (överlagt mord på ett vittne är nog garanterat livstid) samt att det skulle få mycket mer uppmärksamhet.
  Som alla andra kriminella gäng i Skåne så är det nog smuggling som de här individerna sysslar med mest, och då gäller det att hålla så låg profil som möjligt.

 • Jonas

  Alla försök att tysta ett vittne skulle alltid konsekvent ge dubbla straffet jämfört med originalbrottet för alla som på något sätt är inblandade (kan man inte hitta en koppling till den åtalade så ska självklart inte hans straffsats höjas dock, däremot så borde alla vittnesmål förbandas och väga lite tungt om vittnet skulle omkomma i väntan på rättegång). Det skulle klart minska incitamentet att begå såna brott.

 • 2bad2die

  Till Anders_s
  Jag håller med att våld inte är en framgångsrik väg, ryck undan den sociala basen, men dina förslag är tokiga, varför inte stimulera företagsamhet, invandrare brukar vara bra på det o Black Cobra är ett invandrar gäng om jag minns rätt. Det går inte att skatta bort misär.

 • Henke

  Anders, kan du förklara hur vi ska kunna lyfta upp Rosengård och andra problemfyllda förorter ur skiten när det samtidigt proppas in ännu fler nyfattiga där?
  Hur ska a-kassa och socialbidrag kunna lyfta områdena? Hur ska utbildning och riktiga jobb kunna locka när man kan leva på socialbidrag? Varför är det så viktigt med jobb inom offentlig sektor, varför inte skapa incitament för 200 000 jobb inom privat sektor istället?
  Jag säger som Ken Ring, ”Det räcker nu, ta hand om de som redan är här”

  • Anders_S

   Henke: jag har skrivit en mängd inlägg om just hur man löser det. I vårt samhälle har vi i praktiken ingen demokratisk bestämmanderätt över den privata sektorn. Därför kan vi inte påverka den i speciellt stor utsträckning. Vill vi lösa problemen (som än så länge är väldigt små i Sverige) så måste vi lösa dem med hjälp av offentlig sektor och sociala åtgärder. Det är det som vi kan besluta över.

   Sociala åtgärder innebär en bättre och kommunal enhetsskola (minskar utanförskap och segregation). Att kunna leva på socialbidrag, sjukpeng och a-kassa innebär att incitamenten att gå till brottslig verksamheten minskar. Att återställa sjukvården till den standard vi hade på 1970-talet när det gäller personaltäthet skulle öka antalet jobb, minska utanförskapet och antalet bidragstagare. Att bygga mer bostäder skulle minska trångboddheten och segregationen. För att kunna bygga mer hyresrätter för fattiga krävs räntesubventionerat byggande.

   Att man inte kan lösa problem med hjälp av social nedkärningar, borttagning av social stödprogram och liknande är Jamaica ett typexempel på. Där avreglerade man allt, tog bort all statliga subventioner och bidrag, överlät allt på marknaden. Industrin försvann, inkomsterna från gruvbrytningen försvinner helt och hållet utomlands. Jobben försvann inom offentlig såväl som privat sektor. Fattigdomen, utvandringen och kriminaliteten exploderade. Sverige har cirka 100 mord per (90 per år de senaste åren), Jamaica har mellan 1 000 och 1 500 varje år. Befolkningen i Sverige är 9 miljoner och på Jamaica inte ens 3 miljoner. Och, jag vet. Jamaicas utgångsläge var sämre än Sveriges är idag. Men exemplet är ändå talande.

   http://www.zaramis.nu/blog/2010/05/26/kapitalism-och-nyliberalism-orsak-till-situationen-pa-jamaica/
   http://www.zaramis.nu/blog/2010/05/25/jamaica-och-kokainet/

 • Henke

  Du är säkert medveten om att den offentliga sektorn inte drar in några pengar till statskassan, utan enbart är utgifter. Vi måste då höja skatterna rätt så rejält för att klara 200 000 fler jobb. Med tanke på att Sverige redan har bland de högsta skatterna i världen känns inte detta rätt väg att gå, varför kan andra länder men inte Sverige?

  /*Rasistiska främlingsfientliga påståenden, borttaget*/ #AS

  • Anders_S

   Henke och andra: Återigen : Andra länder kan inte. Som jag påpekat. I alla länder där man gör det ni föreslår så går det åt helvete. Vanligt folk blir utarmade och fattiga, Italien, Jamaica osv. Och offentliga pengar som läggs på löner är definitivt bättre än offentliga pengar som läggs på bidrag eller pengar som försvinner i fickorna på rika så som den politik du föreslår innebär. Vilket visas i alla länder där den genomförts. Omfördelning av rikedomar genom demokratiska belsut och offentlig sektor är det effktivaste sättet att minska brottslighet. Ökad jämlikhet är det säkraste sättet att minska brottslighet (det visar även forskning)

   Nog om detta som är off-topic. Slutdiskuterat om detta.