Sommar och nyhetstorka – tidningar överdriver om brott

Som vanligt när det är sommar och det inte händer speciellt mycket i semesterstängda Sverige så fylls tidningarna av överdrivna och/eller ogrundade spekulationer kring brott och brottslighet. Ofta baseras en del artiklar på ren hörsägen och ingen tycks veta vad som egentligen är sant. Vad som är sant över längre tid är att egendomsbrott (stölder, inbrott osv) minskat rejält. Speciellt kraftigt har bilinbrott och bilstölder minskat enligt statistisk från Brå. Ev eventuell ökning på sommaren i centrala Göteborg, som det inte finns några belägg för ännu, förändrar inte detta.

När det gäller fickstölder så återkommer varje sommmar samma ”larmrapporter”. Vad jag förstås finns inget egentligt fog för dessa. Mer än att fickstölder av naturliga skäl är lite vanligare på sommaren. Fler folk ute och med mindre kläder på sig. Lättare att sno från folk med andra ord. Men det verkar inte vara värre än tidigare somrar på något sätt.

Misshandel är däremot ett brott som kan ha ökat under de senaste åren, ökat alkoholintag och ökade klyftor i samhället kan vara de underliggande orskeran till denna eventuella ökning (antalet anmälda misshandelsfall har ökat enligt Brå, men det finns uppgifter (frågeundersökning bland ungdomar som genomförs regelbundet) som tyder på att den verkliga ökningen inte är så stor eller till och med obefintlig. Misshandelsbrott och andra våldsbrott är dock vanligare på sommaren, där avviker inte detta år från nåt annat. Det bror på att fler människor är ute och friktionen mellan oliak grupper och individer i befolkningen ökar. Inget konstigt där alltå. Och som vanligt har alkohol ett finger med i spelet vid de flesta våldsbrott. Men inget nytt och ingen skilnad från tidigare år.

Bedrägerier och ekobrott hör dock till de brott som är ovanligare på sommaren. I alla fall är anmälningar ovanligare på sommaren.

Gammelmedia överdriver som vanligt sommarbrottsligheten i brist på andra nyheter att rapportera. Inget nytt på den fronten heller alltså.

Intressant?
Borgarmedia: BL, Ttela1, 2, SDS, Skånskan, BLT,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Donk

  Så misshandel och stöld ökar alltså på sommaren?
  Du nämner inte bostadsinbrotten, en typ av brott jag kan tänka mig en ökning av i semestertider. Om jag vore inbrottstjuv så skulle jag nog storsatsa då…
  Det är väl dessa brott som folk är mest oroliga över, och gärna försöker skydda sig emot. Varför är det då konstigt att nyhetsrapporteringen om dessa ökar nu?

  Däremot kan jag hålla med dig att skrämselpropagandan i media är överdriven. Det liknar snarare samarbete med försäkringsbolag och larminstallatörer.
  De våldsbrott som ökar mest under somrarna är väl de där både offer och förövare är unga, berusade och dessutom bekanta sedan tidigare? Detta gäller de flesta våldsbrott året runt. Något som väldigt sällan framgår när media rapporterar, med resultatet att gamla (icke kritiskt tänkande) medborgare, som litar på media, inte vågar sig ut.
  Så länge man inte umgås med fulla vänner är man ganska säker.

  • Anders_S

   Donk: Vi verkar vara ganska överens. Inte heller jag tycker det är konstigt att nyhetsrapporteringen om stölder skulle öka nu. Men karaktären av rapporteringen är mer av typen skärmselartikel än av av korrekt rapportering. Typiskt är att folk tror att det vari mångdubbelt fler bilinbrott i Göteborg i år än förra året. Det är faktiskt inte så vad jag kan förstås, trots att nån dåre gick bärsärkagång på Heden och i centrala stan häromdan.

   Över tid har också bostadsinbrotten minskat de senaste åren och det är möjlgit attd e ökar på sommaren också, men det stod faktiskt inget om det som jag såg i Brå:s rapport som sommarbrottslighet.

 • Pingback: På klimatfronten mycket nytt « Hållplats Hådén()

 • Svein Andresen

  Brottsförebyggande rådet rapporterar att man under första halvåret 2010 kunnat konstatera en massiv ökning av händelser där polisen registrerat en anmälan som ett förmodat mord eller dråp med dödlig utgång. Det har registrerats 213 sådana fall, vilket är hela 92 procent fler än första halvåret 2009.

  Däremot verkar det som om vissa typer av brott minskar i omfattning, även om dessa minskningar är små. Metoden att redovisa siffrorna kan också spela in. Exempelvis påstås antalet butiks- och bankrån ha minskat jämfört med förra året, men ser man i ett längre perspektiv så är till exempel antalet butiksrån 30 procent fler än för 10 år sedan.

  Antalet anmälda bedrägerier ökade med 12 procent jämfört med samma period 2009. Det är främst anmälda datorbedrägerier som ökar men även bedrägerierna med så kallade bluffakturor. Under första halvåret 2010 anmäldes 2 procent färre brott jämfört med motsvarande period förra året. Under första halvåret 2010 anmäldes totalt 661 000 brott.

  /*off topic, borttaget*/ #AS

  • Anders_S

   Svein: När det gäller mord vet vi att det anmäls många gånger fler än det verkliga antalet. Under de senaste tio åren har antalet verkliga mord varit 90 -100 stycken (detta antal gällt varje år sen början av 1970-talet), men anmälningarna varit över 200. (Se rapport från Brå om detta)Det kommer att bli likadant i år. Antalet mord i Sverige per 100 000 invånare har legat konstant på cirka 1 sen 1700-talet. En viss minskning har skett de senaste åren

   Bilinbrott och bilstölder har minskat enormt de senaste åren vilket jag visat i följande inlägg:
   http://www.zaramis.nu/blog/2010/07/09/bilinbrotten-minskar-rejalt/

   Citat: ”Men minskningen under senare år har varit stor. 1990 anmäldes 267 029 bilbrott av olika slag (stölder ur bilar, stölder av bilar etc), 1995 anmäldes 214 433 och år 2000 264 158. Därefter börjar minskningen och 2009 anmäldes bara 145 581 bilbrott (Källa: BRÅ) Som synes är det en mycket kraftig minskning de senaste 10 åren.”

   http://www.zaramis.nu/blog/2010/07/09/bilinbrotten-minskar-rejalt/

   Smmantaget rä det så att gendomsbrott minskar och vissa våldsbrott ökar enligt anmälningar. Men anmälningar avspeglar inte det verkliag antalet brott när det gälelr våldsbrott (men är bättre när det gäller egendomsbrott på grund av försäkringar). Mörkertalet är stort för vissa våldsbrott (dock inte mord ovh grövre misshandel) och ökat antal anmälningar speglar oftast minskat mörkertal istället för ökat antal brott. Minskat antal anmälda egendomsbrott anses dock motsvara minksat antal verkliag brott (försäkringarna igen).

 • Daniel

  Bostadsbrotten är ett bra exempel på det Anders skriver om. De senaste tio åren har bostadsinbrotten varit MINST förekommande juni/juli/augusti. Flest inbrott sker i november/december/januari. Förklaringen är ganska enkel.
  Sommartid är det alldeles för mycket folk ute.hela tiden, lekande ungar i trädgårdarna och grannar som grillar.
  Inbrott sker också nästan alltid dagtid när folk är på jobbet. Ingen tjuv vill riskera möta en yrvaken bostadsinnehavare. Och tjuven som planerar och spanar i dagar för att kartlägga offrets beteelsemönster är en myt från giriga larmföretag och poliser som sett för många deckare. Bra poliser brukar just framföra mitt resonemang.

 • Pingback: Varför behöver inte moderater leva som de lär? « Hållplats Hådén()