Svante Nycander svamlar

Svante Nycander vet uppenbarligen inte mycket om svenska vänster och det som han tror är vänster är det inte. De svenska tidningarnas kultursidor är allt annat än vänster. De är möjligtvis socialiberala och postmodernistiska samt tillåter ibland (i alla fall Aftonbladet Kultur och ibland GP:s och DN:s kultursidor) en del riktiga vänsterförfattare.  För Svante Nycander är feminister alltid vänster, vilket ju är allt annat än sant. För Svante Nycander var det exempelvis Polenresorna och inget annat som gav fria aborter vilket är en historieskrivning med klara skygglappar och begränsningar. Om det är en tilltagande ålder eller om det är en nyliberal blindhet som gör att Svante Nycander svmalar om vänstern, om historien, feminismen och kultursidor vet jag inte. Men svammel är det. Ooh okunnigt dessutom.

Det var en mängd rörelser, folks kollektiva organisering på olika plan som förändrade det svenska samhället på 1960-talet. Det var en ökande jämlikhet framdriven av fackföreningar samt andra arbetarklass- och vänsterdominerade folkrörelser som skapade förutsättningarna för förändring. Inte några små liberala organisationers enskilda initiativ även om de säkert också hade sin betydelse.

Nycanders artikel annonseras av DN som en artikel om liberalism. Det är det inte. Det är en surgubbes gnäll på andra människor och företeelser han uppenbarligen har vädligt liten koll på.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
  • Jaha, men om det så VAR polenresorna, så var det ju en (förment) socialistisk republik som tillät aborterna i motsats till det borgerligt socialkonservativa Sverige… Vad säger herr Nycander om det tro?

  • Tyvärr finns det väl inga definitioner på dom orden som alla håller med om. Dessutom har den en tendens att flyta och förändras med tiden. ”Liberalism” uppfanns ju av de spanska motståndarna till kungadiktatur på 1810-talet men betyder nånting ganska annorlunda idag. ”Socialism” var från början en beteckning på borgare som utövade välgörenhet.

    ”Vänster” är särskilt lurigt, kanske för att det är ett relationellt begrepp som bara kan definieras utifrån sin motsats. Kanske Nycander tycker DNs kultursida är ”vänster” i förhållande till honom?

  • Pingback: De nycanderska väderkvarnarna « strötankar och sentenser()