Vasa skurk – Dacke hjälte

Boknytt
Gustav Vasa
Lars-Olof Larsson
Prisma

Vasa skurk – Dacke hjälte

På gott och ont var nog Gustav Vasa den viktigaste personen i den svenska nationsbildningsprocessen. I ”Gustav Vasa – landsfader eller tyrann” skildras han utan krusiduller som en fåfäng, opportunistisk och skicklig politiker, som en rå maktmänniska i Machiavellis anda. En centralistisk nationalstatsbyggare som körde över bönder och landskap.

Samtidigt tvingades han av bondeupproren till vad som skulle bli början på den svenska nationella samförståndsandan – vilken gjort att politiska strider och klasskampskonflikter tagit sig mindre blodiga uttryck i Sverige än i många andra länder. Så det är snarare Nils Dacke som framstår som en fördemokratisk svensk landsfader till dagens Sverige.

Läs mer: TA, Dagens Bok, Lars-Olof Larsson, SVD,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • Kan passa på att rekommendera Alf Åbergs gamla bok Nils Dacke och landsfadern från 1960, utgiven på böndernas förlag LT på den tiden detta var ett folkrörelseförlag. Den dokumenterar tydligt Gustavs tyranni som den uppfattades av bönderna.

 • Pragmatikern

  Lars-Olof Larsson är en, i mitt tycke, bra författare och intressant historiker. Han har skrivit en hel del om förhållandet för bönderna under 15- och 1600-tal som hjälper till att få perspektiv på historien. Att kung Gustav var en ”rå maktmänniska i Machiavellis anda” är inget att förvånas över då han endast följde tidsandan.

  Samtidigt tycker jag att man ska vara lite försiktig att använda en nutida referensram när man bedömer händelser nästan 500 år tillbaka i tiden. Bedömingen av historien måste hela tiden vara relativ, ”hur var det före?” och ”vad kom efter?”.

  Att använda begrepp som ”tyrrani” tycker jag skjuter över målet, Sett ur ett europeiskt perspektiv har de svenska bönderna, vår historia igenom, lyckats behålla en form av frihet medan olycksbröder i t.ex. Ryssland och östeuropa ofta levde under olika former av livegenskap.

  Klart är att kung Gustav tillhör de mer betydande personligheterna i vår historia som lade grunden till det Sverige vi ser idag, bland annat genom att få ordning på skatteväsendet och lägga grunden för en ”centralmakt”.

  Sedan kan jag bara instämma i att även Alf Åbergs produktion är mycket läsvärd.

 • Pingback: Svensk samhällsanda | Svensson()