Riksdagsmän vill stärka SD

När riksdagsmän säger att de vill motarbeta Sverigedemokraterna (SD) genom att isolera dem och samarbeta över blockgränserna så är det ett garanterat sätt att stärka det högerextrema fascistpartiet. Det innebär att de till fullo kan utnyttja politikerföraktet som de när, de kan framställa sig själva som offer och underdogs. Något om tilltalar de många människor som känner sig nedtryckta av etablissemanget och som underdogs.

Riksdagsmännens förslag är alltså direkt kontraproduktivt och farligt. Direkt negativt för demokratin och det stärker rasisterna (och våldsverkarna) i SD. Detta är välkända fakta och erfarenheter från många länder och det är underligt att svenska riksdagsmän har så svårt att förstå detta. Det enda sättet att bekämpa rasistiska populistpartier på högerkanten är att inte ge efter för deras politik, dvs istället för att föra en politik som splittrar och ökar klyftorna som borgaralliansen gör så måste man föra en politik som gynnar de fattiagaste, minskar klyftorna i samhället, minskar segregationen osv. Då och så kan SD och liknande partier lätt bekämpas och de får svårt att få stöd. Sverigedemokraterna ska dessutom isoleras utanför de parlamentarisk församlingarna. Inte få vara med på debatter, inte samtalas med, och det ska ordnas motdemonstrationer när de har torgmöten osv.

I de parlamentariska församlingarna ska de behandlas likadant som andra småpartier. Man får låta dem rösta som de vill och naturligtvis aldrig lägga fram några förslag eller spela på rasism som exempelvis folkpartiet plägar göra, brukar göra, i avsikt att få rasisterna och islamofoberna  i Sverigedemokraterna att ge stöd till det. Blocköverskridande överenskommelser för att förhindra att SD får inflytande eller kan påverka röstningar får absolut inte förekomma. All erfarenhet visar att det agerandet gynnar den typen av partier som Sverigedemokraterna är.

Läs mer:
Rasism och nazism bekämpas inte med byråkrati
Är politiker dumma i huvet? Politikerna och högerextremismen
Sverigedemokraterna kan inte bekämpas med nyliberal politik
Hur bekämpar man fascister och högerpopulister?
Självklart rätt att vägra ta in SD-annonser
Kan klassaspekten förklara varför högerextremister är våldsammare?
De förklädda fascisterna i folkpartiet

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Ingen gud kräver att kvinnor döljer sig | Kulturbloggen()

 • Erik F

  Enligt en artikel publicerad i Riksdag & Departement säger tvärtom att etablerade partier inte vinner något på att ”ta debatten”.

  Artikeln: http://www.rod.se/politikomraden/migration_och_integration/Etablerade-partier-forlorar-pa-att-ta-upp-invandring/

  I övrigt håller jag med det mesta du skriver. En politik som ser till att invandrare kan komma in på arbetsmarknaden och i samhället i stort gynnar alla.

  • Anders_S

   Erik F: Jag håller med om att man inte vinner något på att ta debatten. Jag är mot att man ska göra det. Det står inte i motsättning till att man inte ska arbeta blocköverskridande, utan det kompletterar varannat som jag ser det.

 • Pragmatikern

  ”Man får låta dem rösta som de vill …”

  Och det är vad SD kommer att göra i fall de kommer in och bli vågmästare. Följden kommer att bli en mycket turbulent situation. Oavsett organiserade blocköverskridande samarbeten eller ej kommer SD högst sannolikt spela på sin förmenade ”utfrusenhet” och än rösta på det ena och än på det andra sättet. Det kommer att vara ett egenvärde att ”markera”.

  Det må vara att SD har en sammanhängande politik när det gäller invandring och att man är ett uttalat nationalistiskt parti men i alla politikens vardagsfrågor är partiet ett utpräglat populistiskt parti som, bland det ”sammelsurium” av åsikter som partiprogrammet innehåller, även gör anspråk på att föra den socialdemokratiska folkhemstanken vidare.

  Det sannolika, vid en vågmästarsituation, är nog att nuvarande regering kommer att sitta kvar med passivt stöd av SD. Dock är det tveksamt hur länge detta kommer att fungera då det kommer att komma upp frågor om t.ex. ersättningsnivåer där SD ligger närmare oppositionen och här kommer inte SD att tveka på att ”markera” vilket förmodligen kommer att leda till regeringskris.

  Om en regeringskris leder till nyval eller blocköverskridande samarbete kan man bara spekulera om. Dock är det min gissning att de rödgröna skulle bli ganska ”tilltufsade” om man inte vinner valet. Med detta som bakgrund skulle jag inte bli förvånad om den borgerliga alliansen lyckas locka över miljöpartiet i ett scenario där SD ”ställt till med” regeringskris.

 • tina

  Fp försöker här göra ett drag för att fånga upp folk som kan tänkas rösta på SD.

 • Herr Eriksson

  ”Högerextrema fascistpartiet”? Tycker du inte, uppriktigt sagt, att den beskrivningen av ett demokratiskt parti vars program stöds av några hundra tusen svenskar är mer än lovligt barnslig?

  Jag har själv tidigare röstat på V i såväl riksdags – som kommunval, men har med ökande ålder och vishet lämnat det partiet bakom mig. Jag skulle för den skull aldrig nedlåta mig till att referera till partiet som ”blodbesudlade massmördande vänsterterrorister”. Jag förstår att desperationen börjar bli uppenbar nu när SD:s opinionssiffror pekar på riksdagsmandat, medan V går motsatt väg. Det är dessutom ganska patetiskt att se hur vänsterfolk länkar till och kommenterar på varandras bloggar, med uppmuntrande tillmälen. Öppna ögonen och inse att det finns en högst påtaglig värld bortom retoriken om klasskamp, proletariat och bourgeoisie!

 • Eriksson, att du valt att bli medlem i ett högerextremt parti är givetvis upp till dig. Däremot är det positivt att du erkänner att du aldrig varit ”blodbesudlad massmördande vänsterterrorist”.

 • Martin Andersson

  Blogginlägget började så lovande och rationellt. Naturligtvis kommer SD att gynnas enormt 2014 om en blocköverskridande överenskommelse nås, exempelvis alliansen+mp eller vänsterblocket+c. Samtidigt som de problem ute i verkligheten som får folk att rösta på SD knappast lär bli bättre de närmsta 4 åren och det är tveksamt om samhället kommer lyckas mobilisera så massivt mot SD 2014 som det ändå gjort det här året.

  Men alternativet är att alliansen eller vänsterblocket inleder samarbete med SD, väl? Jag tycker inte att andra delen av blogginlägget är konsekvent med den inledande, enligt mitt tycke korrekta, analysen?

  Sen vore jag mycket intresserad av en länk som stödjer själva våldsdelen av det här citatet:
  ”…stärker rasisterna (och våldsverkarna) i SD.”
  Själv har jag inte hittat någon sådan.

  • Anders_S

   Martin: Det är ju länkat direkt från ordet våldsverkare till en artikel. Om du inte klarar av att klicka med fingret så låt nån göra det åt dig.

 • Herr Eriksson

  Hampus Eckerman: Jag är inte, och kommer aldrig att bli, medlem i något högerextremistiskt parti, lika lite som jag kommer att bli medlem i något kommunistiskt parti. Jag förutsätter att du är gammal (och intellektuellt mogen) nog att inte förneka alla bestialiska övergrepp mot mänskligheten som begåtts i kommunismens namn, precis som motsvarande övergrepp har begåtts av nazister och fascister. Vad jag ville säga med min kommentar var snarast att man bör sopa rent framför egen dörr. Gör upp med den egna ideologin innan man kastar skit på en annan!

  Anders_S: De ”våldsverkare” du avser är alltså de sverigedemokrater som tog en handväska med dold inspelningsutrustning från en wannabee-journalist./*off-topic, borttaget*/ #AS

 • Martin Andersson

  #

  by Anders_S

  04 Aug 2010 at 16:55

  ”Martin: Det är ju länkat direkt från ordet våldsverkare till en artikel. Om du inte klarar av att klicka med fingret så låt nån göra det åt dig.”

  Aha, tack! Är inte så tydligt att det är en länk i min webbläsare.

  Jo, ja, visst alltså, men det är inte så användbart. Alltså, tror inte folk ser på SD som huliganer för att de tar inspelningsutrustningen ifrån en infiltratör liksom. Särskilt inte med den hotbild som tycks finnas mot SD. Flickan kom ju därifrån hel och ren liksom. Finns det inget grövre?

  • Anders_S

   Martin: Det är väl känt att det bland medlemmar i högerextrema grupper finns mer folk som är dömda för våld och brott. Det gäller också SD (men har blivit mindre med åren). Det är också väl känt att högerextremister är mycket våldsammare än vänsterextremister (cirka 10 gånger så många våldsbrott enligt Brå).

 • Eriksson, självklart ska man inte förneka de övergrepp som sker i kommunismens, antikommunismens, liberalismens eller demokratins namn. Det vore enbart idiotiskt.

  Det innebär dock inte att man ska gå med i högerextrema partier.

 • Martin Andersson

  Men vad har det med SD att göra? Är de högerextrema? Jag trodde det var typ ett mittenparti? Det tycks vara så med deras sakfrågor iallafall, när man gör det där valtestet i tidningarna till exempel?

 • Ja, SD är högerextrema. Och deras ekonomiska politik har inte ett uns med mitten att göra, vad en valtester kan få det att verka som.

 • Martin Andersson

  Tack för svaren 🙂