Boknytt
Den nya överklassen
Bengt Ericson
Fischer & Co
Eliten och Folket
Sveriges rikaste procent kontrollerar närmare 20, nej drygt 30 procent, nej enligt ”mer omfattande beräkningsgrund” över 40 procent av de samlade privata förmögenheterna i Sverige. Dessa häpnadsväckande siffror över växande svensk ojämlikhet (värre än USA) står svart på vitt i den närmast populäretnografiska reportageboken ”Den nya överklassen – En bok om Sveriges ekonomiska elit”.
1950 tjänade de bäst avlönade direktörerna i snitt 26 gånger mer än en vanlig industriarbetare. Det västliga vändpunktsåret 1980 – då vänstervåg och välfärd sakta började ersättas av nyliberalism och nykonservatism – var ojämlikheten nerpressad till 9 gångers skillnad. Idag, ytterligare trettio år senare, tjänar den ekonomiska eliten 51 gånger en genomsnittlig industriarbetarlön. Författaren skriver:
– Det där med jämlikhet kan man glömma direkt. Vårt land har i själva verket en mycket ojämn förmögenhetsfördelning…För att hitta en liknande ojämn fördelning i vårt land får man söka sig tillbaka till början av 1900-talet.
Den initierade ekonomijournalisten Bengt Ericson, vet vad han pratar om efter åren som ansvarig utgivare för Dagens industri, chefredaktör för Veckans affärer, och mottagare av Stora journalistpriset för sin grävar- och berättarförmåga. Roande, lustfyllt och ironiskt genomskådande klär han av den överklass han lärt känna. Speciellt näringslivets tjänstemän med sina skenande bonusar och direktörslöner.
Jämförelsevis skriver han om den gamla feodala adelsklassen. Sedan om den nya kapitalistiska borgarklassen och hur den skapas och vidmaktshålls så som grupper (gäng, klasser, nationer) evolutionärt och socialpsykologiskt alltid gjort: genom socialt nätverkande, ömsesidig nytta, och kulturell konformism (såväl värderingar som yttre attribut).
Vi får veta hur överklassen privatskolas, exklusivsemestrar i snö och sol, bor i jättevillor och gods, äter dyrt och gott, golfar, utlandsäger, stoltserar med penisförlängande lyxbåtar och skrytbilar och avelshästar (!), socialfrotterar sig med jakter och ordnar och herrklubbar (med ”modeller”), klär sig klassmässigt, pratar överklassiska, interntävlar i status, brassar med medaljer och doktorhattar och societetsbröllop, flyger privatjet med privatsekreterare.
Allt för att markera den egna flockens gränser med utestängande sociala koder och framhålla dess överlägsnas status i den pyramidala samhällshierarkin. Lika barn leva mest. ”Vi talar om ett synnerligen bortskämt gäng”, säger en storföretagsledare anonymt till Bengt Ericson.
Men makt och pengar vill inte överklassen tala om, snarare om ansvar och samhällsnytta. Kritiken mot deras rikedom och girighet ser de som Jantelag, svensk avundsjuka och politisk populism. Detta trots att eliten och folket har kommit att forma två olika världar, ett ”vi” och ”dom” med en ”en avgrundsdjup klyfta emellan”. Bengt Ericson skriver:
– Att kundernas, aktieägarnas och politikernas vrede mot de stora miljonbonusarna skulle bero på, att de faktiskt inte går att förklara på ett rimligt sätt tycks inte ha slagit delar av finanseliten.
Samtidigt växer ett nytt klassamhälle fram beskriver författaren. Arbetslösa som lämnat a-kassan. Ensamstående mammor med deltidstjänst. Unga arbetslösa. Skenande socialbidrag och SMS-lån. Kyrkan får rycka in för de fattiga. ”Genomsnittssvensken är fattigast i världen mätt i termer av egna pengar”. ”Sverige har den mest ojämna förmögenhetsfördelningen bland undersökta länder”.
Detta är en farlig utveckling som får samhällskontraktet att vittra sönder, och undergräver demokratin och marknadsekonomin, menar Bengt Ericson. Det borde alltså ligga i kapitalisternas eget intresse att visa större samhällsansvar för att rädda kapitalismen, menar författaren som absolut inte är socialist.
Åren av socialdemokrati och folkhem har uppenbarligen varken påverkat borgarklassens privilegier eller självgoda sociala isolering ovanför det svenska folkets trötta vardag. Ovanför en sönderfallande arbetarklass som borde ha allt att vinna på att ta lärdom av de rikas exemplariska klassmedvetenhet.
Hans Norebrink
Läs mer: DN, DPS, EX, GP, Corren, Kulturbloggen, DI, KA, DD, Knuff, ST, Resumé,
Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om Överklass, Borgarklass, Ojämlikhet, Adel, Socialdemokratin, Ekonomi, Makt, Kultur, Böcker, Klass, Samhälle, Politik
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.