Framgångar i Syrien trots regimens våld

Det verkar som om demonstranter och protesterande i Syrien har uppnått framgångar trots att Assad-regimen agerat mycket hårdhänt för att slå ner demonstranterna. Många har dödats under protesterna i Syrien, men det verka nu som om man uppnår framgångar då regimen aviserat att det snart 50 år gamla undantagstillståndet kan hävas. Det infördes år 1963 och har gällt sen dess.

Demonstrationer och protester mot regimen har ägt rum i fler städer runtomkring Syrien och alla bedömare har befarat en utveckling liknande den då upproret i Hama slogs ner år 1982. Stora delar av staden förstördes av Assads trupper och kanske dödades så många som 25 000 människor. Men nu verkar det kanske som om utvecklingen kan bli annorlunda.

Intressant?
Bloggat: K&Å,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Anonym

    Minst sak har ni på vänstern gemensamt med Syrien, ni är mycket Palestinavänliga och ger dom stöd. Vad händer om Syrien sluter fred med Israel med Palestina då?

    • Hm? Det är väl inte riktigt relevant i förhållande till det jag skrivit om. Men vi i vänstern stöder varken Hamas eller Fatah. Vi är för ett fritt Palestina och mitt fall för en enstatslösning. Men den diskussionen är off-topic.

    • En demokratisk regim i Syrien kommer knappast sluta fred med Israel så länge som Israel ockuperar Golan-höjderna. Och Israel kommer knappast vilja återlämna dem.

  • Hama är en mycket vacker stad med sina vattenhjul. Skiljer sig dock mycket från resten av Syrien så till vida att kvinnorna klär sig i Burkhor med även ögonen täckta, ovanligt i Syrien annars. Jag tror du annars har ungefär 2-3 dubblat den vanliga siffran för antalet döda där.

    • Siffrorna på antalet döda varierar mycket. 25 000 är en av de högsta jag sett. Så du kan säkerligen ha rätt på den punkten. men det är egentligen inte så väsentligt.