Vardagsbrotten minskar

De senaste tio åren (jag har inte tittat längre bak) har inneburit en minskning av det som numera i media kallas vardagsbrott. Dvs stölder och inbrott som drabbar vanligt folk. Det är också en reell och bevisad minskning av antalet verkliga brott då mörkertalet för denna typ av brott är låg. Inte heller finns det någar större förändringar av mörkertalet.

År 2000 var det sammanlagda antalet anmälda stölder, inbrott och rån 709 272 och år 2010 var antalet 533 505 enligt Brå:s statistik av anmälda brott. Det som minskat är i först hand bilstölder och inbrott i bilar. 2000 var antalet anmälda bilstölder 161 946 och år 2010 hade antalet sjunkit till 96 819. För stölder ur bil har antalet anmälda brott minskat från 168 817 till 76 844. Inbrotten i bostäder som också minskar har jag skrivit om tidigare. Utvecklingen är densamma i alla rikets län.

Det betyder att det faktiskt inte finns fog för nån större oro på detta område (vardagsbrotten) och tillfälliga uppgångar för enstaka brott visar inte på något trendbrott. Att måla fan på väggen som media ofta gör i dessa sammanhang tycker jag är helt obefogat. När det gäller att få vardagsbrott klaras upp skulle det förmodligen vara enkelt att öka uppklarningsprocenten om åklagare och polis bara brydde sig. Detta då de flesta skyldiga till vardagsbrott grips förr eller senare, men ofta inte knyts till alla brott de begått. Man anser det inte värt ansträngningen då det inte kommer att förändra utgången i en rättegång eller straffet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements