Ingen vågar stjäla en HD

Sveriges Motorcyklisters (SMC) förklaring till att HD-motorcyklar stjäls i mycket liten utsträckning är höga självrisker och särskilda försäkringsvillkor. Det stämmer säkerligen såtillvida att försäkringsbedrägerierna från medlemmar i kriminella mc-gäng minskat med anledning av det. Det är nog huvudförklaringen till att Harley-Davidson enligt försäkringsbolagen var stöldbegärlig tidigare. Försäkringsbedrägerier alltså, inte stölder.

För vilken tjuv med självbevarelsedrift skulle våga stjäla en HD. Den skulle ju kunna tillhör nån medlem i Hells Angels eller Bandidos. Så jag tror nog att de verkliga stölderna av HD-motorcyklar alltid varit mycket få. Försäkringsbedrägerier med stulna motorcyklar har däremot alltid varit vanligt:

– Motorcyklar anmäls stulna som inte är det. Det är ganska stora pengar för unga människor.

Han berättar att det förr om åren alltid kom en stor puckel i stöldstatistiken när sommaren – och motorcykelsäsongen – var slut.

– De riktigt eftertraktade hojarna försvann vid vissa tillfällen – hösten och amorteringstillfällen. Man kunde rapportera cykeln stulen, få ut pengar och köpa sig en bil i stället, säger Stig Björk.

Det försvinner inte fullt lika mycket motorcyklar på höstarna nu för tiden, men Stig Björk säger att det fortfarande försvinner för många.

2010 skedde 16,7 procent av alla stölder i augusti, 13,4 procent i september och 8,5 procent i oktober. Nästan 40 procent av alla motorcyklar stals alltså under perioden augusti –oktober.

Rent generellt är det dock förmodligen bättre lås och säkerhetsanordningar som minskat mc-stölderna.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements