Tåg istället för flyg är en lösning

Vulkanutbrott sker på Island. Igen och igen. Varje gång riskerar det att bli mindre eller större problem för flyget i Europa. Ett flyg som idag är subventionerat i förhållande till andra transportslag. I motsats till andra fossila bränslen så är flygbränsle skattebefriat. Detta enligt en internationell överenskommelse. Ofta är flygplatser subventionerade och sponsrade med skattepengar. På det sättet så gynnas det miljöförstörande flyget framför de miljövänliga alternativen, tåg och färjor. Det finns ingen anledning att et ska vara så.

Subventioner till flygplatser från offentliga institutioner, städer och kommuner får helt enkelt förbjudas och skattebefrielsen för flygbränsle måste tas bort. Istället måste europeiska järnvägarna byggas ut ordentligt. Det bör inte ta mer än 2 timmar att resa från Göteborg till Köpenhamn och efter 3 timmar bör man vara i Hamburg. På en 5-6 timmar är vi i Bryssel och Amsterdam,  efter 4 timmar i Berlin. Med färja till Amsterdam som förr i tiden kan man vara utvilad i både Amsterdam och Bryssel dagen efter avresan. Istället för fackföreningsfientliga flygresor med Ryanair kan vi åka fackföreningsvänliga båtresor med Stena eller DFDS till London. Både trevligare och bättre. Längre tid, javisst, men varför ska vi alltid ha så bråttom.

Frö att slipap miljöproblem och störningar i kommunikationerna i Europa på grund av vulkanutbrott är det bäst att sluta subventionera flyget och istället gynna järnvägen. Det är en satsning för framtiden på ett modernt masstransportmedel medan flyget är gårdagens miljföfarliga lösning.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Annarkia, Jinge,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements