Överilat busstopp till Backa

Busstoppet till Backa, eller rättare sagt de indragna hållplatserna längs med Litteraturgatan i Backa skapar problem för vanligt folk i Backa som ska åka och handla eller till jobbet. Det är inte acceptabelt att en hel stadsdels befolkning ska få lida av att det finns ett gäng ungdomar som stökar till det och gangstergäng som skjuter på varandra.

Ungdomsgängen och deras stök är ett socialt problem som måste hanteras med hjälp av sociala åtgärder.

Gangstergängen är ett polisiärt problem.  Det kan inte var så vårt för polisen att försöka hålla koll på de tungt kriminella som bor i Backa. De som beskjuts är sannolikt avhoppare från kriminella gäng eller personer som inte tillhör nåt av de gäng som ingick i den överenskommelse som troligen slöts efter kriget mellan Gårdstensalliansen och Bandidos/X-team om kontroll i Angered under åren 2008-2009. En strid som förlorades av Bandidos och som innebar flera döda. Det kan inte var så många såna personer som bor i Backa så det kan inte vara omöjligt för polisen att hålla ett öga på dem.

Helt klart är dock att det inte finns något som motiverar inställda bussar längs med Litteraturgaran i Backa. Ingen buss har enligt polisen träffats av skott från skjutvapen. Utan den har nog snarast träffats av en sten från stökiga ungdomar.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

PS. 14:12 Nu går bussarna till Backa på kvällen igen DS.

Advertisements
 • Anonym

  Håller med om att busstoppet till Backa är fel. Delvis: Gangsters, eller ligister, skall inte tillåtas styra och bestämma. Det blir hemsk otrevligt att bo i ett sådant område.

  På ett sätt är det dock rätt: Västtrafik månar om sina anställda och efterlever arbetsmiljölagen. Dessutom förs problemen upp till ytan med några goda möjligheter:
  – Polis, politiker, föräldrar och grannar känner sig manade att gå ihop och agera mot våldet och kriminaliteten.
  – Mångkulturens baksidor såsom segregation, vapensmuggling, rasism och arbetslöshet förs upp på riksdagens agenda.

 • Anonym

  Håller med om att busstoppet till Backa är fel. Delvis: Gangsters, eller ligister, skall inte tillåtas styra och bestämma. Det blir hemsk otrevligt att bo i ett sådant område.

  På ett sätt är det dock rätt: Västtrafik månar om sina anställda och efterlever arbetsmiljölagen. Dessutom förs problemen upp till ytan med några goda möjligheter:
  – Polis, politiker, föräldrar och grannar känner sig manade att gå ihop och agera mot våldet och kriminaliteten.
  – Mångkulturens baksidor såsom segregation, vapensmuggling, rasism och arbetslöshet förs upp på riksdagens agenda.

 • Anonym

  Stefan Ten: När jag var ung i 70-80-talets Högsbo hände det också med jämna mellanrum att det kastades sten på spårvagnar och bussar. Det kom då och då upp i skolan och det var underförstått att det var tonårsbus. Det var Musteba och hans fyra syskon och jag som hade utländsk bakgrund i skolan (någon mer fanns det nog men inte var vi många).

  Så jag undrar lite hur just bussincidenten i Backa kan knytas till ”mångkulturen”? Rasismen var för övrigt betydligt värre på 70-talet, men vi hade betydligt färre högerextremister på gatorna på den tiden.

  Ibland undrar jag om vår ökande rädsla för social oro och ungdomar på glid har skapat denna facistiska kontrollmentalitet där alla ”skall dra åt samma håll”? När ungdomar gör vad de alltid gjort så gör man numera en enorm affär av det och himmel och helvete brakar löst och man förlorar fokus på den unga som kan vara, eller inte, på glid.
  Så när något händer är det föräldrarnas fel, skolans fel och socialen och det skall polisanmälas och det skall diskuteras ”kulturella bakgrunder”. Skitsnack är vad det är.
  Vi skulle må bra av att spänna av lite. Antagligen skulle vi få färre incidenter av det här slaget och mindre skadegörelse om samhällsapparaten och dess individer lärde sig ta det lite piano. Då hade vi inte GP på söndagar heller och tidningen var tunn så de behövde inte fylla dem med trivialiteter.

  Gangsters då? De som inte skjutit på några bussar utan på varandra…
  Du menar att det ligger i deras kultur att vara gangsters? Ungefär som att bära schal eller sjunga små grodorna eller se på Kalle Anka på julafton? Eller att man lättare blir gangster för att man bor granne med en bolivian, en svensk och en kurd?

  Vi måste nog vara betydligt mer stringenta i vår analys än vad du antyder för att kunna addressera problemen vi har i vårt samhälle. ”Mångkulturen” är inte ett problem så länge man inte beskriver den som ett sådant. Vi skulle lika gärna kunna lägga ett annat tolkningsraster och låta det dominera. Vad sägs om ”klass”? Eller ”kön”? Eller ”hopplösheten”?

  Jag har varit mångkulturell i över 40 år (mina föräldrar kommer från olika bakgrund, både etniskt och klassmässigt) och har gjort min klassresa både upp och ner och sedan upp igen. Har aldrig sett något problem med ”mångkulturen” – tvärtom. Nyfikenheten har gett mig möjlighet att både leva som svensk borgerlig medelklass, i Hammarkullen, i svensk småstad och utomlands som en del av eliten. Så jag köper inte (sd)s och fega ryggradslösa politikers problembeskrivning.

  • Märkligt med hans kommentar, Jag har editerat bor det där med mångkulturen då jag ansåg det vara rasistiskt. Men det syn för de flesta ändå (även för mig).

   Tack för det mycket bra svaret Jens. Jag är helt överens med dig.

  • Märkligt med hans kommentar, Jag har editerat bor det där med mångkulturen då jag ansåg det vara rasistiskt. Men det syn för de flesta ändå (även för mig).

   Tack för det mycket bra svaret Jens. Jag är helt överens med dig.

 • Pingback: Även i Lindome stoppas bussar - det är inte okej | Svensson()