Lokalval i Norge – bakåt för Fremskrittspartiet

Det är lokalval i Norge. Fremskrittspartiet (Frp) beräknas backa rejält och andra partier går fram. Høyre tycks ta över en hel del röster från Frp och Arbeiderpartiet (Ap) förväntas öka med en 3-4%:

Statsvetaren Frank Aarebrot, som är en av Norges mest namnkunniga valforskare, tror att ökningen kommer att stanna vid 3–4 procentenheter. Han ser sympatierna för Ap som en av tre väntade effekter på grund av 22 juli-händelserna. Den andra är vad han kallar trygghetseffekten.

–?Efter terrordådet tenderar osäkra väljare att söka sig till det trygga, de stora partierna Arbeiderpartiet och Høyre, och mindre till de experimentella, som till exempel Fremskrittspartiet (Frp), säger Aarebrot.

Medan populistiska partier över hela Europa är på frammarsch är Fremskrittspartiet i utförsbacke. Vid stortingsvalet 2009 fick partiet 22,9 procent av rösterna. I NRK:s stora opinionsundersökning i september backar partiet klart och i Trondheim visar en lokal undersökning att partiet är nere på 11,2 procent, den lägsta siffran sedan 90-talet. Men opinionssiffrorna är inte entydiga och det beror enligt Frank Aarebrot på den så kallade återvalseffekten.

Frp var på tillbakagång i opinionen redan innan Breiviks terrorattentat, men utvecklingen har accelererat efter det.

I valet väntas också det norska miljöpartiet, Miljøpartiet De grønne, få sitt genombrott medan det tycks bli ett mycket dåligt val för det svenska Vänsterpartiets kompisar i Sosialistisk Venstre (SV). De beräknas backa rejält och få omkring 5% av rösterna. förmodligen är det ett resultat av att man satt sig i en regering som för en politik som inte stöds av en stor del av SV:s väljare. SV har genom kompromisser slätat ut sin egen politiska profil så att partiet knappt syns. Förmodligen finns det också en övergång av röster från SV till Ap på grund av terroristdådet. Folk väljer det större trygga alternativet istället för att riskera något med ett mindre parti.

Valdeltagandet förväntas bli ovanligt högt. Speciellt bland unga och invandrare. Något som förmodligen missgynnar Frp och gynnar Ap.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements