Didner & Gerge – fonder som gör förvaltarna rikare

Del 8 av 23 i serien Privatbanker och hedgefonder

Didner & Gerge är ett litet fondblag som är ett av de bolag som tjänar pengar på vårt pensionssystem. Ett pensionssystem som tycks ge oss allt sämre pensioner, men gör ett fåtal förvaltare, fondbolagschefer, fondbolagsägare, fondbolag och spekulanter mycket rika. 2011 tycks var ett  bra år för ägarna till Didner & Gerge, liksom förra året. De berikar sig medan vi andra får sämre pensioner.

Företaget startades av Henrik Didner och Adam Gerge år 1994 och hör hemma i Uppsala. En av de anställda i företaget är Jens Barnevik, son till Percy Barnevik. I styrelsen för företaget sitter Henrik Didner, Adam Gerge, Anders Frigell, Anders Oremark och Kristina Patek. I styrelsen för Didner & Gerge Capital AB, moderbolag till fondbolaget sitter Henrik Didner, Adam Gerge, Sven-Holger Paul Blanke och Olof Rickard Johannesson.

Henrik Didner är också styrelsemedlem i ett stort fastighetsbolag, Einar Mattsson AB. Ägandet i detta bolag domineras av familjen Ränk, ättlingar till grundaren Einar Mattsson. Dessutom i många företag där Olof Richard Johannesson är involverad på olika sätt, i allmänhet som VD och som trolig ägare. Idag är man också en stor ägare (via Heirloom, dotterbolag till Einar Mattsson AB) i bygg och fastighetsföretaget JM, grundat av John Mattson, bror till Einar Mattsson. Vilken koppling som Henridk Didner har till bolaget och familjen Ränk är oklar. Förvaltare av delar av deras förmögenhet i fonderna i Didner & Gerge? Ingift? Delägare i Einar Mattsson AB?

Tidigare har Henrik Didner också suttit i styrelsen för Melker Schöring AB (MSAB), familjen Schörlings holdingbolag. Klart är dock att Didner & Gerges fonder såväl som Didner & Gerge Capital AB är hyfsat stora ägare i MSAB. Det är också HM-familjen Persson medan familjen Ränk (Stadshus) är en lite mindre ägare.

Kristina Patek är också delägare och styrelsemedlem i riskkapitalbolaget, private equity-bolaget, Scope Capital. Övriga delägare i Scope är Mikael Kamras, Andreas Ossmark, Fredrik Owesson och Jonas Palmquist. Kamras är också styrelsemedlem i riskkapitalbolaget Proventus i vilket Daniel Sachs är VD och Robert Weil är ägare. Scope har investerat i en rad mindre företag med en framtidsprofil kan man väl säga. Scope förvaltar totalt 120 miljoner EUR, cirka 1 miljard SEK.

Didner & Grege är dock inte ett bolag som kan betraktas som en privatbank för rika. Men fyller väl sin plats i denna översikt över den typen av bolag genom kopplingarna till Scope och fastighetsbranschen cosh sitt deltagne i spekulationen emd våra pensioner.

Läs mer: Cisionwire1, 2, RT1, 2, 3, 4, Morningstar, SVD1, 2, DN, Newsdesk,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by Qumana

Series Navigation<< RAM Rational Asset Management – med kopplingar till WallenbergsCatella – pensionsprofitör >>
Advertisements