Pensionsprofitörerna

Pensionsprofitörer, dvs bolag och direktörer som tjänar stora pengar på våra pensioner är dels de bolag som förvaltar och placerar våra pensionspengar, del andra bolag som fungerar som rådgivare osv.

Bland de största bolagen och institutionerna finns Alecta som förvaltar 490 miljarder, SPP, och Tryggstiftelsen. Andra företag som tjänar stora pengar på pensioner är Brummer & Partners, Söderberg & Partners, Catella, Didner & Gerge och liknande företag. Dessutom är ju bankerna stora pensionsförvaltare. Direktörerna i bolagen har ofta enorma löner, sålunda tjänar SPP:s VD Sarah McPhee 8 miljoner totalt, Alectas VD Staffan Grefbäck och Folksams Anders Sundström över 7 miljoner.

Pensionsförvaltarna är alltså stor investerare på börsen men de är inte på något sätt så dominerande som artikeln i DN tycks vilja ge sken av. Det är få bolag som faktiskt kontrolleras av pensionsbolag. Banker och privata stiftelser kontrollerar betydigt mer och fler företag.

Intressant?
Bloggat: K & Å,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements