Ryssland – en demokrati?

Knappast. Ryssland är precis som USA långtifrån en fungerande demokrati. De olika länderna har olika problem och begränsningar av demokratin förstås. Men gemensamt är att de har en presidentpost som innebär mycket makt. Politiken blir därmed mer personfixerad än i många andra länder. Det följer liksom med konstitutionen. Valen handlar ofta om val mellan två olika klickar ur eliten, borgarklassen. För vanligt folk spelar det ofta ingen roll vem som väljs. Det blir samma skit ändå, samma politik

I Ryssland förtrycks minoritetsgrupper, må det vara tjetjener eller homosexuella. Valfusk är flitigt förekommande och Vladimir Putin låter i sina tal som en ryska version av en känd historisk personlighet i Europa, Adolf Hitler. Det är storrysk nationalism och starka män. Obehagligt helt enkelt.

Idag går Ryssland till val. Vladimir Putin tänker bli president igen. Ingen tror att valet kommer att gå rätt till och många tror att valfusk kommer att förekomma. Våldet lurar bakom hörnet. Ryssland är plågat av korruption och det finns egentligen ingen fri press värd namnet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements