Banta med mobbning!?

Boknytt
Dags att bli smal
Katrin Zytomierska
Lind & Co

Banta med mobbning!?

En mediakändis som bloggar och skriver privat-personligt om sin LCHF-bantning – ner 36 kilo – kan väl knappast vara mer rätt i dagens Sverige. Och den gör säkert nytta i sin målgrupp; det unga lyckade innefolket i Stockholm och de wannabes på vischan som suktar dit. De får bra recept och inspiration.

En gammal jobbare som mig, däremot, retar sig på självklarheten i Stureplan, Östermalm, barnflicka, personlig tränare och att man jobbar med dator. Det var ju också denna författare som i samband med en flytt till USA nyligen hängde ut sin barnflicka på nätet för att hon ”rymt”.

Som gammal journalist retar jag mig även på den utsuddade gränsen mellan tal- och skriftspråk som bloggandet lett till. Det är tonårigt pratigt, och grovt vardagstugg med svordomar och förolämpningar. Det är ju elementär mediakunskap att det som möjligen passar i vardagssamtal bekanta emellan kan bli helt fel i tryckt text i massupplaga.

Och det blir det verkligen här. Man tar sig för pannan inför den hjärtlösa mobbningen av tjocka människor, som mindre verkar bero på aningslöshet och mer på en total brist på empati med människor som kanske av genetiska och psykiska skäl har svårt att hålla dagens viktideal.

Katrin Zytomierska uppmanar tjocka människor att inte tilltala henne på gatan ”för fetton är inte min melodi och jag tycker uppriktigt sagt att du är osmaklig. Dels för att du ser äcklig ut…”. Hon skriver också att hon ”avskyr fläskiga människor”.

Vidare; ”Om det inte hade varit så farligt att vara fet, om det bara hade varit en utseendefråga, då hade det nog varit hemskt och elakt att racka ner på tjockisar och mobba dem och kalla dem grisar och äckliga och osmakliga, men eftersom det inte handlar om yta och utseende utan i alla högsta grad om att du inte använder din hjärna när du tillåter dig själv att äta skit och förstöra din kropp, så har man rätt att klanka ner på dig. För du är dum i huvudet som gör det här mot dig.”

Katrin Zytomierska avslöjar sig som en självbelåten, föraktfull och elitistisk medelklassbrud helt utan medmänskliga känslor för de som inte är lika ”lyckade” som henne själv. Att en sida i boken ägnas åt en bild av hennes rumpa visar på hennes totala självupptagenhet.

Hans Norebrink

Läs mer: Bokhora, Dark Places, Malin, OP, Knuff, Kulturbloggen,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • anders6

    Viktig artikel. Jag tycker Katrin Zytomierska är äcklig i sitt förakt över redan utsatta och trakasserade människor. Närbilden på hennes arsle var också ganska äcklig.
    Sedan har hon väl inga andra utmärkande egenskaper än att vara känd i vissa inskränkta kretsar i Fjoll-träsk.