Funck

Del 14 av 15 i serien Borgarfamiljer i 1700-talets Stockholm

1750 var en av största importörerna i Stockholm en firma vid namn Funck. Sannolikt var detta detta Carl Frans Funck (1709-82) som var just grosshandlare och dessutom stadsmäklare. I huvudsak var denne spannmålsimportör och han samarbetade en del med handelsmannen och spannmålsimportören Röhl.

Han tycks också ha ägnat sig åt utlåning (vilket väl iofs var vad stadsmäklare delvis ägnade sig åt), vid hans död hade han fordringar på hertig Fredrik Adolph, grosshandlaren Casper Nettelblad (1734-1836) och en man vid namn Nils Gustaf Berg.

Det verkar också som om han en period drev affärer ihop med någon vid namn Refunck i firma Funck & Refunck. Casper Nettelbladt var gift med Maria Lovisa Refunck (1738-76). Sannolikt var det väl hennes far Valentin Frans Refunck som han drev verksamhet ihop med. Carl Frans Funck tycks ha varit släkt med Nettelbladt.

Om och hur Carl Frans Funck var släkt med Thomas Plomgrens fru Birgitta Christina Funck (1702-57) eller den adliga familjen Funck är oklart. I det sistnämnda fallet verkar det osannolikt, i det förstnämnda är det däremot kanske möjligt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Powered by Qumana

Series Navigation<< PompHahr >>
Advertisements