Trams om ambulanser och militärfordon från politiker

Regionen Västra Götaland som bl.a. är ansvarig för sjukvården i just Västra Götaland (dvs Bohuslän, Västergötland och Dalsland) köper tydligen ambulanser från ett polskt företag, W Ambulance. Samma företag säljer också militärfordon:

Sedan 2008 har Västra Götalandsregionen ingått ett avtal med företaget W Ambulance. Företaget är representant i Sverige för ett polskt företag som heter AMZ-Kutno. I AMZ-Kutnos anläggning i Polen, där ambulanserna görs, tillverkas också andra fordon för militära ändamål.

– Vi har sålt många militära fordon, ungefär 600 stycken till Irak, men också till Saudiarabien, säger en av AMZ-Kutnos exportspecialister.

Det har fått socialdemokratiska politiker att ifrågasätta affärerna:

Lena Hult, socialdemokratiskt regionråd med ansvar för upphandlingsfrågor i Västra Götaland, säger så här om avtalet:

– Det känns inte etiskt försvarbart, vi har faktiskt både en inköpspolicy och vi har också ett antal sociala och miljömässiga krav som ska finnas med när vi gör upphandlingar. Det är någonting som vi måste se över om det nu har varit såhär, säger Lena Hult.

Ärligt sagt så är Lena Hults inställning bara dumheter. Trams. Skulle man tänka på det viset kan myndigheter i Sverige troligen inte köpa fordon från något bilföretag i hela världen. De flesta säljer fordon som används militärt. troligen skulle man inte kunna köpa några svenska varor. De flesta företag i Sverige har ägare som också äger tillverkar av militärt material osv.  Sverige är trots allt en av världens stora vapenexportörer. Delar i de flesta avancerade tekniska produkter säljs förmodligen också till tillverkare av militära produkter. Om inte så säljer företagen andra saker dit.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Hur kommer det sig att politiker oavsett partifärger idag verkar glädjas över att visa upp sin okunskap och förmåga att skilja äpplen från päron?

    • Det verkar som om de är livrädda för all from av kritik och inte vågar stå för nåt så fort någon andas minsta lilla kritik.

  • Christer Olsson

    Det går dock bra för politikerna att köpa spårvagnar från en tillverkare som i samma koncern tillverkar pansarvagnar, kanoner etc. (Ansaldobreda resp Oto Melara)