Strejkande arbetare nedmejade av polis

Del 1 av 7 i serien Gruvarbetarstrejk i Sydafrika

I Rustenburg i Sydafrika har gruvarbetarna vid platinagruvorna strejkat till och från i månader. Det hela handlar om löner och arbetsvillor. Som vanligt vid en strejk. Det har kostat gruvbolagen stora pengar. Impala Platinum (Implat) som driver Rustenburg-gruvan har i likhet med Aquarius Platinum, Anglo American Platinum och LonMin PLC har alla förlorat miljoner på strejken. De har också allihop sparkat tusentals gruvarbetare.

Vid Lonmins gruva i Marikana nära Rustenburg har det utbrutit våldsamma bråk mellan arbetare som tillhör olika fackföreningar (AMCU respektive NUM). Jag vet att NUM är med i COSATU som står regeringspartiet ANC nära. I övrigt har jag ingen kunskap om de två fackföreningarna men ni kan läsa mer på marxist.com.

8 arbetare och ett par poliser hade fram till idag dött i olika våldsamma bråk som kantat strejkerna. Men när polisen idag öppnade eld mot strejkande arbetare som försökte avbryta polisens arbete med att lägga ut taggtråd för att stänga ute de strejkande från Marikanagruvans närhet ökade antalet dödade i konflikten kraftigt. Minst 18 gruvarbetare dödades av polisens skjutande.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

PS. Antalet skjutna gruvarbetare är nu över 30.

Series NavigationEtt nytt ANC >>
Advertisements