Miljömärkt fisk ger fler fiskar i haven

I dag släpps en vetenskaplig studie som visar att konsumenter som väljer miljömärkt fisk bidrar till fler fiskar i våra hav.  På tio år har fiskbestånd från fisken som följer Marine Stewardship Councils (MSC:s) regler ökat fem gånger mer än andra bestånd under samma period.

— Studien visar tydligt att konsumenters val av MSC-certifierade produkter stödjer en utveckling mot ett alltmer uthålligt fiske med väl förvaltade bestånd, säger Friederike Ziegler, forskare vid SIK, Institutet för Livsmedel och Bioteknik.

Detta är den första omfattande analysen som jämför MSC-certifierade fiskbestånden med icke-certifierade. Studien publicerades idag i den vetenskapliga online-tidskriften Public Library of Science. Studien slår fast att:

  • De MSC-certifierade fiskbestånden har de senaste tio åren ökat med 46 procent. De icke-certifierade fiskbestånden hade under samma period ökat med 9 procent.
  • Inga bestånd som är MSC – certifierade är överfiskade, dvs har passerat den gräns där antal fiskar är så få att de får svårt att reproducera sig.*

—När det gäller framtiden är det tänkbart att man kommer att flytta fram positionerna ytterligare, att dagens mål kan bli morgondagens gränsvärden som ej får understigas, säger Friederike Ziegler, forskare vid SIK.

MSC är ett ungt miljömärke och därför har det tidigare inte varit möjligt att få tillräckligt med data för att göra en studie på MSC:s långsiktiga inverkan på fiskbestånden. Men efter ett drygt decennium med fiskare runtom i världen som följt MSC:s krav för att få bli MSC certifierade är detta nu möjligt.

– Systemet är inte fastställt för alltid, utan utvecklas ständigt. Tillsammans med intressenter arbetar vi aktivt med att revidera krav och regler i MSC:s standard så att den följer utvecklingen och säkerställer bästa praxis för uthålligt och välskött fiske, säger Minna Epps, verksamhetschef östersjöregionen.

*Studien visade även att tre MSC-certifierade fisken låg under den maximala produktivitetsgränsen, men fortfarande över gränsen för överfiske. Dessa tre fisken genom går just nu förbättringar för att få behålla sitt MSC certifikat.

Läs hela studien, Eco-Label Conveys Reliable Information on Fish Stock Health to Seafood Consumers.

MSC/Svensson

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Svensson on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “Miljömärkt fisk ger fler fiskar i haven”

Kommentarer är stängda.