Den svenska gruvboomen – ny stor gruva öppnar idag

Det som räddat den svenska ekonomin i förhållande till andra europeiska länder är sannolikt framförallt råvaruexporten, exporten av malm och metaller, exporten av skogsprodukter. Prisläget på malm och metaller har gjort att nya svenska gruvor öppnar hela tiden.  Idag bryts dubbelt så mycket malm som för 30 år sen och det finns totalt 25 000 anställda i gruvnäringen.

På 40 år har ingen så stor gruva som den som öppnas idag öppnats. Kaunisvaara järnmalmsgruva i Pajala kommun. När gruvan om några år är i full produktion beräknas den ge 750 arbetstillfällen. Ägare av gruvan är det kanadensiska gruvföretaget Northland Resources. De enda gruvor som är större än Kaunisvaara är LKAB:s gruvor i Kiruna och Malmberget. Bolidens gruva i Aitik är väl i samma storleksordning. Det var den som öppnades för lite över 40 år sen, 1968. I Aitikgruvan arbetar 400 personer, i Kiirunavaaragruvan 2 250 och i Malmberget 1 300.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements