Dror Feiler anklagas för att ha ”hjälpt fienden”

Dror Feiler, en av talespersonerna för svenska Ship to Gaza, skildes under söndagen från de övriga svenska passagerarna med motivet att han är israelisk medborgare och bör ställas till ansvar som sådan.

Detta är inte sant, vilket de israeliska myndigheterna naturligtvis känner till.

Feiler är visserligen född och uppvuxen i Israel, men lämnade landet för fyrtio år sedan, delvis i protest mot dess ockupationspolitik. Han är sedan många år svensk medborgare och har inte längre israeliskt medborgarskap. Vad de israeliska myndigheterna syftar till med sina uppenbart falska påståenden är oklart.

De svenska passagerarna har i likhet med majoriteten av den övriga besättningen/passagerna valt att inte underteckna det dokument som innebär ett erkännande av att de illegalt har tagit sig in i Israel. Nio av de övriga passagerarna – en italienare, tre spanjorer och fem greker – har valt att underteckna dokumentet och har sedan utvisats till sina respektive hemländer.

De tre israeliska medborgarna – Reut Mor, Elik Elhanan och Yonatan Shapira – ställdes under söndagsförmiddagen inför rätta i en förberedande förhandling.Domaren beslöt mot åklagarens önskan att rättegången ska vara öppen. De åtalas för att:

–      medvetet ha hjälpt fienden,
–      uppviglat till revolt,
–      att ha trotsat förbudet för israeliska medborgare att resa till Gaza.

Dror Feiler ska också ha åtalats och ställts inför rätta för samma brott. Detta trots att han alltså inte är israelisk medborgare.

Svensson/Ship to Gaza

Intressant?
Bloggat: Röda Berget, Moberg,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Jag vet inte hur detta med medborgarskap funkar. När jag blev svensk medborgare så försvann väl den finska automatiskt. Kan inte minnas att jag behövde ansöka om utträde ur finska medborgarskapet. Funkar det kanske annorlunda hos israel? Att man måste ansöka om att inte vara israel? Lite underligt verkar det vara onekligen. Och som vanligt i media får vi bara veta halva sanningar, och då den halva som gör en bra story… :/

    Jag menar, hur svårt kan det vara att på ett par rader beskriva vilka bevekelsegrunder Israel har för att anse honom som israelisk medborgare?

    • Det är olika. Med FInland funkar det så, eller funkade så förr i alla fall. Och Israel också så vitt jag förstått. Men medborgarskapet i vissa länder gick det inte och går det inte att bli av med. Uruguay är ett sånt land, Frankrike är ett och Jugoslavien ett annat. Personer därifrån är alltid medborgare i två länder. Kanske är Israel också ett sånt land?

      Förr var det ett problem eftersom svenskar inte fick vara dubbelmedborgare, det var olagligt. Numera får man det och måste alltså när man söker medborgarskap i annat land se till att man blir av med eller kan behålla det svenska enligt det önskemål man har. Min dotter är exempelvis både svenska medborgare och US-amerikansk medborgare. Hennes barn är också dubbelmedborgare.