UD, Carl Bildt och Lundin

Gabriel Byström har i GP skrivit två intressanta artiklar om förbindelserna mellan oljebolaget Lundin, Carl Bildt och utrikesdepartementet. Förbindelser som är täta och omfattande. Carl Bildt och UD är helt enkelt vad jag förstår inte helt att lita på när det gäller mellanhavanden som också har med olja och mineralutvinning att göra:

I vintras kunde vi berätta om hur den förre svenske ambassadören i Etiopien Staffan Tillander regelmässigt bytt säkerhetsinformation med Lundin Petroleums Etiopienchef James Phillips under flera år. Tillander jobbar idag i New York på UD:s uppdrag, Phillips är numera chef på Lundinkontrollerade Africa Oil i Addis Abeba. För några år sedan avslöjade Sveriges Radio att Jonas Hafström i början av 00-talet satt i familjen Lundins maktbolag Vostok Naftas styrelse samtidigt som han arbetade på UD. I dag är Hafström svensk ambassadör i Washington.

Sedan tidigare är det känt att utrikesminister Carl Bildt under många år varit styrelsemedlem i Lundin Oil och ansvarig för framtagande av etiska riktlinjer för bolaget.

Mönstret är tydligt. Kontakterna, nätverkandet mellan familjen Lundin och det svenska utrikesdepartementet upphörde inte när Carl Bildt avgick ur Lundin Oils styrelse.

[…]

När Carl Bildt blev utrikesminister i oktober 2006 klev han av sitt styrelseuppdrag i Lundin Oil och lämnade sina aktier till en diskretionär förvaltare. Men relationerna mellan departementet och familjen Lundin slutade aldrig 2006. I själva verket har de varit starka under Bildts ministerperiod.

Ta det svensk-ryska skogsbolaget Rusforest med stora skogsinnehav i olika delar av Ryssland. Bolaget startades 2006, då under namnet Varyag. Det är noterat på Stockholmsbörsen men familjen Lundin har under flera år varit huvudägare genom sitt investmentbolag Vostok Nafta. För några månader sedan kommenterade Vostok Naftas vd Per Brilioth sina tankar runt Rusforest så här: ”Vi har en väldigt långsiktig investeringsfilosofi generellt, så även kring Rusforest”.

När Rusforest bildades valdes Sven Hirdman till styrelseordförande. För alla med inblick i det svenska utrikesdepartementet är Sven Hirdman ett mycket välbekant namn. Under många år var han svensk ambassadör i Moskva. Han hade dessförinnan arbetat både som ambassadör i Israel och som krigsmaterielinspektör. Men det är åren som ambassadör i Moskva (1994–2004) som gör honom till en fantastisk värvning.

Kopplingarna mellan den ryska politiska makten och Rusforest är tydliga. I Karelen är bolagets chef Vladislav Viktorovitj Netjajev samtidigt sekreterare för det styrande partiet Enade Rysslands politiska råd. En viktig koppling när exempelvis miljöorganisationen Spok vädrar oro för att Rusforest ”kan utgöra ett hot för bevarandet av små värdefulla skogsområden, som har ett högt värde från naturskyddssynpunkt”, som organisationen skrev för inte så länge sedan.

Det står mycket mer i artikeln i GP. En del av det, plus mycket annat har jag redan skrivit om i ett par tidigare inlägg om Carl Bildt, Lundin och deras mellanhavanden:

Carl Bildt springer Rysslands ärenden
Blodspengar & Folkmord
Blodig olja
Lundin Mining i blåsväder gällande gruva i Kongo
Bildt vill självklart samarbeta med diktaturer
Lundin och folkrättsbrott
Sveriges ambassadör i Etiopien och Lundin-gruppen
Lukas Lundins grumliga demokratisyn och ansvarslöshet
Carl Bildt, Lundin och folkrättsbrott i Sudan
Lundin och Ogaden-provinsen
Carl Bildt och Ogaden
Carl Bildt, gasen och oljan
Torbjörn Törnqvist och Gunvor Group

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

2 svar på “UD, Carl Bildt och Lundin”

Kommentarer är stängda.