Blodig olja

Boktips
Affärer i blod och olja
Kerstin Lundell
Ordfront

Blodig olja

Telia Soneras kommunikationstekniska stöd till diktaturer i de forna Sovjetrepublikerna är ett nytt exempel på svenska storföretags omoraliska profitjakt i fattiga länder.  ”Affärer i blod och olja – Lundin Petroleum i Afrika” ger ett annat än mer skrämmande exempel. Boken utgavs 2010 men är ännu superaktuell.

Det var denna bok som inspirerade de båda fängslade journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson att illegalt ta sig till provinsen Ogaden i Etiopien för att fortsätta granskningen av det svenska oljebolaget Lundin Petroleum. ”För att förstå det vi vill uppnå, läs Kerstin Lundells bok”, skrev de i ett brev.

Kriget mellan det nyligen självständiga Sydsudan och islamistdiktaturen i (norra) Sudan gällande kontrollen över oljerikedomarna i det omstridda gränsområdet länderna emellan förutspåddes i boken, som därmed även ger en gedigen bakgrundsinformation till denna blodiga konflikt.

Både Sydsudan och Ogaden är sedan länge omstridda områden på Afrikas horn, där olje/gas-bolag som Lundin Petroleum varit verksamma. En affärsaktivitet som har fått internationell kritik för att ha förvärrat de sudanesiska och etiopiska regeringarnas förtryck och övergrepp i området.

Kerstin Lundell läser FN-, Amnesty- och andra rapporter om brott mot de mänskliga rättigheterna i de båda områdena. Hon träffar ögonvittnen och experter – totalt intervjuar hon över 50 personer.

Fram träder en bild av krig, mord, tortyr, barnsoldater, våldtäkter, folkfördrivning, terrorbombningar, plundring, korruption, fängslanden, brända byar, etniska motsättningar (förvärrade av onaturliga koloniala gränser), och illegitima rövarregeringar som representerar eliten ­ – inte folket.

Civilbefolkningen drabbas hårt av brutala straffria regeringssoldater som i kampen mot gerillan, och för att kunna säkerställa oljebolagens verksamhet, terroriserar och fördriver lokalbefolkningen. I den här situationen blir oljeutvinning att likna vid stöld.

Att Lundin Petroleum – där Carl Bildt länge var styrelseledamot utan att det ännu väckt skandal – skulle vara omedvetna om att deras oljeborrningar förvärrat situationen för befolkningen håller Kerstin Lundell och hennes intervjupersoner för högst osannolikt.

Hon menar att deras (och andras) verksamhet borde granskas av Internationella brottmålsdomstolen i Haag. Speciellt som bolagets betalning till regimen i Sudan även har bidragit till att finansiera folkmordet i Darfur (provins i nordvästra Sudan).

Boken breddar också sitt fokus och tar upp Lundins verksamhet i andra diktaturer. Och överhuvudtaget om hur det rika Nords råvarujakt i det fattiga Syd ofta ger mer problem än den utveckling storföretagen säger sig medverka till. Se exempelvis Angola, Nigeria-Biafra, Sierra Leone, Indonesien-Västra Papua, och allra värst Kongo-Kinshasa vars oerhörda rikedomar bara gett befolkningen krig och lidande.

En lysande reportagebok med historisk bakgrund (tid) och global översikt (rum) kombinerat med detaljmålande miljöbeskrivning och tragiska mänskliga livsöden. Och vilket rappt språk – se detta exempel;

”Berättelsen handlar om hur vi alla deltar i ett stort system där några vinner medan andra förlorar. Vi i Sverige är på vinnarsidan. Förlorarna i det spel vi nu ska följa finns på helt andra platser. Och de är många.

Men de som drabbats värst kan inte tala, för de är döda. Så därför berättar jag.”

Hans Norebrink

Läs också:
Lundin Mining i blåsväder gällande gruva i Kongo
Lundin och folkrättsbrott
Lundin Mining – Sveriges tredje största gruvbolag
Lukas Lundins grumliga demokratisyn och ansvarslöshet
Carl Bildt, Lundin och folkrättsbrott i Sudan
Lundin aktiva i Etiopien när Carl Bildt satt i styrelsen
Lundin och Ogaden-provinsen

Läs mer: AB, SVD, Sydsvenskan, KB, ArbB, EX1, 2DN1, 2, 3SMP, ETC, Kulturbloggen, SR1, 2, SVT1, 2Internationalen, BT, Fokus, Knuff,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Köp boken hos Adlibris

3 svar på “Blodig olja”

Kommentarer är stängda.