Alla betalstationer klara?

Det påstår GP. Men det är faktiskt inte sant. En betalstation för trängselavgiften i Göteborg är bara påbörjad. Så GP har fel. Det är på en gata i södra Göteborg som man på nåt sätt hade missat. Den fanns inte med i planen, den finns inte med på kartor. Det hade blivit mycket trafik på den lilla gatan om ingen upptäckt missen i tid. Men det gjorde man. Enligt pappers-GP ska det dock inte vara nån betalstation på platsen, utan gatan ska bara stängas av. I så fall är det jag som har fel.

Där trängselavgift, biltull, bomavgift eller trängselskatt (vad folk nu väljer att kalla det) finns så har det i alla fall jag känner till fungerat bra, gjort staden trevligare. Mest märkbart är det i London, men även på Manhattan så märks det ju genom rivna trafikleder och genom att det överhuvudtaget går att vistas där. Londons centrum har förvandlats från ett avgasmoln till ett mycket trevligt område där det är lätt att gå omkring. Vissa delar är rena gågatsområden, andra har bara inga bilar, däremot många bussar. Skitbra helt enkelt.

I Norge är det en stor mängd städer som har avgifter för att få köra in i stadskärnor. I vissa städer är det ett system som har tidsbegräsningar. I Oslo tycker jag det har gett mycket goda resultat och fungerar fint.

Andra städer i världen som har liknande system är Stockholm, Singapore, Milano, Bologna och Riga. Det finns säkert många fler, men de känner jag i så fall inte till. New York som jag nämnt ovan brukar ofta inte tas med. Betalsystemet i New York är nämligen gammalt (1950-talet eller i vissa fall ännu äldre) men är i princip samma sak. Dock kan man fritt köra in till Manhattan på en bro från Queens, småbroarna från Bronx och från motorvägarna från norr på östsidan av Hudsonfloden. Det är alltså ett system som inte täcker in eller omringar hela centrum.

Jag tror att trängselavgifterna i Göteborg kommer att bli mycket bra. Vissa justeringar kommer dock säkert att behövas med tiden. Lika bra som i Stockholm är jag säker på att det blir. Sen är jag trött på allt löjligt tjat om att trängselavgiften drabbar låginkomsttagare väldigt hårt. Det är inte sant. Flertalet låginkomsttagare här nämligen ingen bil. De kommer aldrig att betala ett nickel. I Hjällbo och liknande förorter har under 30% av alla familjer bil, i hela Göteborg har bara 40% av alla hushåll bil. De flesta låginkomsttagare arbetar och bor utanför det område som är belagt med tullar.

Undantaget är att man kan få betala när man korsar älven på Älvsborgsbron eller via Tingstadstunneln. Om man bor i Frölunda och arbetar på Hisingen så får alltså även låginkomsttagare betala.

När det gäller centrum och låginkomsttagare så handlar det främst om kvinnor. De åker sällan bil till jobbet, om man har en bil används den i allmänhet av mannen. Inget större problem där heller alltså.

Dessutom arbetar många låginkomsttagare skift. Då hinner man till jobbet innan det kostar nåt och man åker hem när det är billigt.

De som främst kommer att betala trängselavgifter är med andra ord män med inkomster över genomsnittet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Epictetus_ashamed_of_gbg

  Och alla som bor i östra centrum och jobbar söder om stan. Jag kan garantera att vi inte alla är höginkomsttagare. Jag bor med min familj i en hyresrätt i Lunden och kan verkligen inte hitta en väg söderut utan en omväg på flera mil. Mina arbetstider och arbetsuppgifter gör att jag kommer passera mellan 6 och 7 på morgonen söderut och mellan 17 och 18 på eftermiddagen. Att inte ta bilen är inget alternativ då det lägger till mer än två timmar på dag på en resa som redan med bil tar mer än en timma.

  I och med att det är skattade pengar som används (eller får jag göra avdrag för detta?) så försvinner ca 70% av en månadslön. Vad den fördyrade kollektivtrafiken gör vet jag inte, men det påverkar, då en i hushållet till största delen åker kollektivt.

  Jag är såpass irriterad att jag under nästa år kommer ta familjen och flytta söder om stan. Det spelar ingen roll om det blir Mölndal eller längre söderut, så länge som jag slipper betala kommunalskatt till Muteborg.

  • Nej det är ett problem. Men det handlar fortfarande om en minoritet. Som dessutom har tillgång till bra kollektivtrafik.

   Det är bra om du flyttar närmare ditt jobb. Det är ju en miljömässigt bra effekt av trängselavgiften. En positiv effekt som visar att trängselavgiften fungerar.

   Sen begriper jag inte hur du kan få 26 kronor om dan att bli 70% av din månadslön? Något sådant kan bara gälla papperslösa som knappast kommer att betala några trängselavgifter och knappast ens har råd med bil. Och, ja man får göra reseavdrag för trängselavgiften (som jag fattat det i alla fall). Men om man redan gör fullt avdra påverkar det ju inte.

 • Pingback: Järnrören påverkar inte stödet för SD | Svensson()

 • Jag är också glad över att slippa betala skatt i Göteborg mer. Egentligen skiter jag i om folk i innerstan i göteborg får betala lite extra, de kan gott vara med i bilpooler, men att ta betalt för passage söder- och norrgående är bara girigt. De gånger om året jag åker söderut till Skåne kommer jag att ta omvägen över Alingsås-Borås och sedan ut i Halland av ren princip.