Förintelsens minnesdag – 27 januari

27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som koncentrationslägret Auschwitz befriades 1945. Minnesdagen lyfter fram engagemanget hos alla som bekämpar intolerans, främlingsfientlighet, rasism och antisemitism. I Sverige och i världen.

Förintelsens minnesdag – 27 januari from Ida Lindgren on Vimeo.
 

I Sverige ordnas arrangemang på en rad platser. I Göteborg är det flera arrangemang. Dels ett i Annedalskyrkan ordnat av Svenska kyrkan, dels ett i Universitetets huvudbyggnad på Vasagatan arrangerat av Länsstyrelsen, riksdagspartierna (får verkligen rasisterna i SD vara med?), Göteborgs Universitet, Göteborgs stad och Judiska församlingen. Starten för det sistnämnda arrangemanget är klockan 14:00. På söndag den 27 januari.

Vad som händer i Malmö kan ni läsa här.

Daniel Poohl från Expo skriver så här om förintelsen:

Vi minns för att det leder oss i rätt riktning. Minnet av Förintelsen lär oss om vägen mot ett folkmord, att Förintelsen gjordes möjlig genom en avhumanisering av de som skulle rensas bort. Den lär oss om riskerna med en politik som strävar efter renhet och homogenitet. Den lär oss känna igen intoleransens stereotyper och mekanismer.

Och tyvärr lever vi en tid där vi behöver påminnas. Nazitysklands massmordspolitik drabbade alla de som inte ansågs få plats i Hitlers tredje rike. Oppositionella, handikappade, romer, Jehovas vittnen, homosexuella. De var alla offer för nationalsocialismens strävan efter ett samhälle där den rena ariska rasen skulle uppfylla nationen och där kritik mot den starke ledaren skulle straffas. Den starkes rätt över den svage. Våldet som maktinstrument. Men den yttersta fienden för Nazityskland var den inbillade judiska konspirationen och därmed judarna. Det systematiska mördandet av judar utgick från antisemitismens vanföreställningar. Samma idéer som vi ser i Sverige och runt om i världen idag.

Antisemitismen lever. Det finns så många exempel på olika aktuella uttryck av judehat att listan skulle kunna bli oöverskådlig. Irans antisemitiska utrikespolitiska utspel. Judar i Malmö som vittnar om våld och trakasserier. Gyllene Gryning och Jobbiks aggressiva retorik. Konspirationismens idéer om en dold världsordning kontrollerad av judar. Allt är uttryck för en idé med djupa rötter i historien, men samtidigt en förmåga anpassa sig till nya tider.

Idag går antisemitismen ofta hand i hand med invandrarfientlighet, islamofobi och främlingsrädsla. Vi ser det hos Jobbik, vi ser det hos Gyllene Gryning, vi ser det ho många andra högerextrema och fascistiska partier om än inte hos alla.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements