Förstatliga gruvan i Pajala

Tapuligruvan

I Pajala kommun, utanför Kaunisvaara, i Tapulivuoma, har en ny stor järnmalmsgruva öppnats. Bolaget bakom gruvan, Northland Resources, har visat sig ha för litet kapital och är nära konkurs. Man har försökt få in nytt kapital men misslyckats. Den bästa lösningen för att säkra gruvans fortbestånd och utveckling samt för att säkra jobben är att låta staten ta över ägandet av gruvan. Det kan ske via det statliga bolaget LKAB som Göte Kildén föreslår på bloggen Kildén & Åsman:

Det är bara att hålla med. Profitörer av alla de slag ska inte bara bort från ”Välfärden” utan också från en av dess fasta grunder, nämligen våra mineraltillgångar i urberget. Stefan Löfven besökte gruvområdet Navettamaa i Pajala i januari, skrattade och tog lekfullt upp en näve jord från marken, sniffade på den och sa att ”här luktar pengar”. ”Det är roligt att få ta del av en framgångssaga, och att få se fortsättningen”, menade han vidare. Löfvens luktsinne var det säkert inget fel på. Däremot hans undfallenhet inför privata exploatörers försök till plundring av våra gemensamma tillgångar.

[…]

Kollapsen för Northland är ett utmärkt tillfälle till ”reformation” när det gäller ägande och drift i Pajala. Staten måste omedelbart ta över ägandet. Aktieägarna kan kompenseras med ”avlatsbrevens” ursprungsvärde! Låt koncernen LKAB få ett systerföretag i Pajala!

Ett statligt övertagande kan naturligtvis också ske på annat sätt men Kildéns förslag är gott nog. Däremot delar jag inte Kildéns kritik av Vänsterpartiet i frågan. Förslaget om högre mineralavgift står inte i motsättning till ett förstatligande av Kaunisvaaragruvan.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements