Vackert vetande

Verklighetens magiBoknytt
Verklighetens magi
Richard Dawkins
Fri Tanke
ISBN: 9789186061241

Vackert vetande

Detta är min elfte Dawkinsbok, han är en naturvetar- och evolutions-favorit. Den här gången har han satsat på en väldigt vackert illustrerad soffbordsbok (”coffee table book”). Det är en slags enkel grundbok i naturvetenskapligt tänkande, som kontrast till magiskt tänkande:

När och hur började allting? Vem var den första människan? Är vi ensamma i rymden? Varför händer olyckor? Pedagogiskt resonerat. Innovativt illustrerat. Särskilt om evolutionen. Spännande om rymden och eventuellt liv där.

Intressant även om sömnparalys som förklaring att folk ser djävlar och monster – eller rids av maran. Och varför är det nyttigt att tro på tesen om alltings inneboende jävlighet? Jo, då är man mer misstänksam och överlever bättre alla faror.

Tyvärr har Dawkins snöat in på kampen mot religion och för ateism, så det kommer ständiga pikar och ironiska slängar mot religiös tro. Men religionen kommer nog att behålla sin kraft så länge man som Dawkins tror att vi människor enbart är ”överlevnadsmaskiner för gener”.

Hans Norebrink

Läs mer: Boktradition, Kulturen, Socialpolitik, Visuell Vetenskap, SF Bok, Sydsvenskan, Humanistbloggen, Fajaf, Signum,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Köp boken på Bokus

Köp boken hos Adlibris

Advertisements