Återigen: SDL-fiasko

Swedish Defence League (SDL) har återigen lyckat med ett fiaskoarrangemang. Denna gång i Malmö. Varje gång de försökt ha en ett möte eller en demonstration har det blivit ett fiasko. På plats på Stortorget i Malmö finns 20 patetiska fascister omringade av mer än 1 000 antirasister. Det är uppenbart att SDL:s rasistiska och antimuslimska budskap inte har några större anhängarskaror som vill gå ut på gatorna med budskapet om intolerans och fientlighet till människor. SDL är och förblir ett fiasko. Ett totalt misslyckande för högerextremisterna och fascisterna i Sverige.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Jag tror nog att SDL är rätt nöjda, om man betänker att de bara var 20 pers, och ändå gavs ett så stort utrymme i media. Något de har de många antirasisterna (inte alla!) – som inte förmår bete sig som folk – att tacka för.

  Högst kontraproduktivt beteende, med andra ord. Vilket antirasistiska demonstranter ofta hänfaller till. Är inte det synd?

  http://hakans-blogg.blogspot.se/2013/03/hur-tanker-de.html

  • Nej, jag vet att de inte är nöjda. De hade räknat med 100 personer. Varje gång de (eller några andra rasister) försökt ha ett arrangemang har vi agerat mot det. I Göteborg brukar vi vara mellan 1 000 och 5 000 antirasister. Här har vi inte några problem med rasister på gatorna, inga större problem med rasistiska poliser och revaprojekt på det sätt som finns i Malmö. Inte ett enda bråk med polisen sen 2001. Gatukamp är viktigt, framgångsrikt och vettigt.

   Utan aktiv kamp hade nazister och rasister varit många fler. Hade vi inte aktivt agerat mot Salemmarschen hade den fortfarande funnits, hade vi inte aktivt agerat mot nazistmarschen i Dresden hade den fortfarande varit jättelik. Aktivt arbete på gator och torg mo rasism varthän den visar sig är och förblir en mycket bra metod.

   http://blog.zaramis.se/2012/12/10/vissa-segrar-sker-i-det-tysta-salemmarschen-ar-historia/
   http://blog.zaramis.se/2013/02/15/nazimarschen-i-dresden-aterigen-stoppad/

   Utrymmet i media kan vi inte styra över. Det är journalisterna som borde ta sitt ansvar och inte skriva om dem eller SD. Det är också en del i kampen mot rasism, fascism och nazism.

   Till slut. Det var inget råk på platsen enligt folk som var där. Nästan 2 000 demonstranter oh några stycken välte kravallstaket och trodde att de var på en fotbollsmatch med bengaliska eldar. Inte mycket att bry sig om. Polisen flyttade sig lite och reste staketen igen.

   • Ok, tack för ett omfattande och upplysande svar, jag förstår bättre nu hur Du tänker.

    Det jag funderar på är var gränsen bör gå för hur mycket en – förvisso laglig – demonstration får ”störa” en annan, i yttrandefrihetens namn. Men jag var inte närvarande själv och kan därför inte bedöma om det – i mina ögon – begicks några övertramp på den punkten eller ej (av den stora massan, menar jag då).

    Oavsett det är jag tacksam för alla de motkrafter mot rasism och främlingsfientlighet som finns i samhället.

    • Jag håller med dig om att det är problematiskt om uppmärksamheten fokuserar på våld och bråk. Jag är därför av uppfattningen att de som välte kravallstaket gjorde fel. Däremot anser jag inte att det var en katastrof, men jag bekämpar alltid den typen av agerande då det, som du påpekat, motverkar syftet med en protest. Vi blir starkare och framstår i bättre dager om ingen ägnar sig åt vad som uppfattas som onödigt våld.