Johan Segui, Hells Angels och Firman Boys

aikAIK:s ordförande Johan Segui var en gång i tiden en ledande medlem i Hells Angels. Det är han inte längre. Inte sen lång tid tillbaka. Självklart ska han då inte betraktas som medlem i organisationen och inte belastas med vad den organisationen står för. Men när han uttalar sig om huliganer från AIK-firman Firman Boys som uppges ha kontakter med Hells Angels och Red & White Crew är det klart att det förflutna påverkar Seguis trovärdighet.

Detta även om det är så att Johan Segui lagt det hela bakom sig och absolut inte är den man som var med i Hells Angels utan numera är en annan person. Visserligen är det ovanligt med totala personlighetsförändringar, å andra sidan var jag en smågangster som ung, men idag är jag en helt vanlig svensk medelålders man. De flesta som begår brott och är unga, slutar med brottslighet i tonåren. Så är det med mig, så är det sannolikt med Johan Segui. Han ska inte och kan inte lastas för problemen i Firman Boys.

När det gäller själva programmet i Uppdrag Granskning kan jag konstatera att man inte påvisar vem i AIK:s styrelse som skulle vara kontaktman för Firman Boys, man visar inte att medlemmar i Firman Boys på ett odemokratiskt sätt skulle ha påverkat föreningen. Nämner man inte vem som är kontaktman för Firman Boys i styrelsen så är det samma sak som att det inte finns nån. Påståendet är inte bevisat. Går inte många medlemmar på möten är det vidare helt klart att Firman Boys kan få inflytande genom att gå på möten, men det är ju mer ett problem med de andra medlemmarna än med Firman Boys.

Att Firman Boys och Red & White Crew är sammankopplade är däremot helt klart. Medlemmar i Firman Boys är också medlemmar i Red & White Crew. Det är inte direkt något förvånande. Unga män som har problem med sin aggressivitet återfinns ofta i olika sammanhang där det kan få slåss. Nazistorganisationer och fotbollsfirmor, mc-gäng och fotbollsfirmor, smågangsternätverk och fotbollsfirmor, nazistorganisationer och mc-gäng, fotbollsfirmor och antfascistiska grupper.

Att det skulle vara ett problem att det blivit lugnt på läktarna för att firmorna och fansen bestämt att det ska vara det håller jag inte med om. Den som menar det är DN:s fotbollsreporter Johan Esk. Det är så demokrati och samhällen fungerar. Vi måste alla vara med på ett beslut för att det ska fungera bara. Riksdagsbeslut som saknar legitimitet i stora delar av befolkningen kommer i praktiken att vara svåra att genomföra (som att stoppa så kallad piratkopiering). Osv. Det är deltagare i en demonstration som har makten att bestämma om det ska vara lugnt eller inte, inte utomstående från polisen. Det är demokratiskt. Det är alltså folk på läktarna som har makten att bestämma om det ska vara lugnt eller inte. Helt i demokratisk ordning.

Läs mina tidigare inlägg i frågan:

IT-bubbla, AIK och ekonomiskt trubbel
 AIK och Hells Angels
AIK och stulna pengar
Allt mer kriminellt i idrotten
AIK, Firman Boys och Hells Angels

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

10 svar på “Johan Segui, Hells Angels och Firman Boys”

  1. de stora brottslingarna i fotbollen har slips och äger stora klubbar i Europa.Tänker främst på oligarkerna…. Och dom har byggt sina pengar på våld.

  2. ”De flesta som begår brott och är unga, slutar med brottslighet i tonåren. Så är det med mig, så är det sannolikt med Johan Segui.”

    Fast Johan Segui hoppade av Hells Angels 1999, då var han 31 år gammal så det är ju ingen strulig tonåring det handlar om och ingen smågangster. Man har alltså satt en 45-årig man i styrelsen som för bara några år sedan var ledande inom organiserad brottslighet.

    1. Jag vet inte hur det är med Segui. Men det finns inget som pekar på att han skulle vara kriminell idag. Personligen skulle jag kanske inte lita på honom, men det är en annan sak.

Kommentarer är stängda.