Romer i Sverige: Historien upprepar sig

En stor grupp romer i Stockholm bor i husvagnar och skrotbilar på en tipp i Högdalen. Detta för att de inte kunnat hitta en annan plats att stå på. Precis som det var för romer även tidigare i Sverige och som Lawen Mohtadi skriver om i sin fina och mycket bra bok om Katarina Taikon.

Att ta in på en camping är sannolikt så dyrt att deras inkomster från tiggeri och musikuppträdanden på gatan minskar så kraftigt att det inte är ett alternativ om de ska kunna försörja sina familjer i hemlandet.

Nu hotas romerna i Högdalen av att köras bort från platsen. Så var det även för romerna i  Lawen Mohtadis bok. Ända till de hänvisades av myndigheterna att bo i rena ghetton, slumområden, enbart för romer. Historien upprepar sig. Romerna är längst ner på botten i den sociala rangordningen. Även i Sverige.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements