Om man skulle beskatta skatteparadisen?…

CaymanöarnaEtt gigantiskt journalistiskt hantverk har uträttats av 86 journalister från 46 länder anställda i 36 media. Häromveckan publicerade de en rapport om vilka som placerat stora pengar i skatteparadisen. Det är en oerhörd mängd data som bearbetats i ett och ett halvt år. När WikiLeaks släppte sin bomb innehöll den 2 gigabyte information. Den nu aktuella läckan om vilka som gömmer sig i skatteparadisen innehåller 200 gigabyte av data.

Det är ett globalt system för skattefusk som nu avslöjas i sina detaljer. Det har redan varit känt länge att det handlar om enorma belopp. Redan i fjol publicerade Tax Justice Network en uppskattning av de belopp som undanhålls beskattning till över 20 000 miljarder dollar. Den nu aktuella rapporten bekräftar beräkningen och preciserar beloppet till 20-32 tusen miljarder dollar.

Var finns finanskrisen? Ja, den finns ju eftersom länder som Grekland och Cypern tvingas ned på knä av den internationella finansen och dess hantlangare i Bryssel. Men baksidan av finanskrisen finns på Kajman­öarna, Brittiska Jungfruöarna, Sark, Guernsey och alla andra paradis för rika som inte vill betala skatt.

Låt oss göra ett litet räkneexempel för att se vad en ytterst modest beskattning av de undangömda pengarna kunde ge i skatteinkomster.

Vad kan en mycket modest beskattning av skattesmitarna ge?

I de beräkningar som gjorts framgår att de belopp som placerats i skatteparadisen av privatpersoner är i storleksordningen 20-32 tusen miljarder dollar. Om vi antar att den lägsta siffran är den korrekta och tar ut en extremt liten punktskatt på kapitalet och en 15-procentig skatt på avkastningen på kapitalet. Vi kan till och med vara mycket toleranta och anta att avkastningen inte ligger över 7 procent per år. Vanligen räknar ju ruka placerare med minimum 15 procents avkastning, annars är det skandal.

Då ser kalkylen ut så här:

1. En procent punktskatt på kapitalet: 20 000 miljarder x 1% = 200 miljarder dollar
2. 15 procents skatt på 7 procent avkastning: 20 000 miljarder x 7% x 15% = 140 miljarder dollar
3. Summa skatteinkomster: 340 miljarder dollar

En procents punktskatt är så löjligt lågt att inte ens superfinansminister Borg skulle kunna spela indignerad å de rikas vägnar. Inte heller 15 procents beskattning av kapitalinkomsten är ”konfiskatorisk” som det brukar kallas när man rör de rikas pengar. I många länder ligger skatten på inkomst av kapital över eller långt över den nivån.

Alltså skulle den modesta ”konfiskeringen” ge 340 miljarder dollar på ett fat. Trojkan och finansen var beredda att dräpa Cypern för tio miljarder euro. Tar man pengarna där de finns kan vi skrota allt tal om kris. Det blir ingen kris kvar. Nu när Europas regeringar visat i Cypern att det inte längre är tabu att ta lite pengar från de rikas bankkonton ligger ju vägen öppen att ta för sig i skatteparadisen.

Det gigantiska arbetet som de inblandade tidningarna gjort öppnar vägen för att kraftigare än någonsin resa parollen: Ta pengarna där de finns. Det är inte vanliga löntagare som ska betala krisen.

Benny Åsman

Ursprungligen publicerad i Internationalen

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Ett svar på “Om man skulle beskatta skatteparadisen?…”

Kommentarer är stängda.