Brittisk dubbelmoral om skattetrixande

Det vanligaste skattefifflet där Storbritannien är inblandat är att företag från andra länder registrerar sig, nåt dotterbolag eller fonder man förvaltar på kanalöarna Jersey eller Guernsey. Förvaltningsbolagen är oftast så kallade limited partnership (ungefär som kommanditbolag), ofta med hemliga delägare . Skatt betalas inte. På det sättet smiter åtskilliga bolag från Europas alla hörn med skatten. Detta vill Storbritannien inte göra nåt åt.

Däremot vill de beslutande i landet offentliggöra och klämma åt utländska storbolag som inte betalar skatt i Storbritannien. Det är väl okej, bolag ska självklart betala skatt i de länder där de är verksamma. Men det är ett mindre problem jämfört med skattefifflet genom limited partnership, fiffelbolag på kanalöarnas skatteparadis etc.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements