Borde fler män ha åtalats i samband med Göran Lindbergaffären?

Det menar tidningen Feministiskt Perspektiv (FemPers) som skriver att Göran Lindberg ingick i ett större sexnätverk där många äldre män utnyttjade unga flickor som ofta var intagna på olika typer av vårdinrättningar. På det sättet liknar Lindbergaffären den gamla Geijeraffären. FemPers menar att Lindbergaffären liknar Geijeraffären även på fler sätt, genom att man ägnar sig åt samma mörkläggning och skyddande av mäktiga män:

Bordellhärvan från sjuttiotalet liknar i flera avseenden fallet Göran Lindberg. De som Doris Hopp rekryterade till sin bordellverksamhet var barn, unga flickor hämtade från behandlingshem runt om i Stockholm. I dokumentären Den fastspända flickan hörde vi hur den före detta polischefen våldtog Nora under tiden hon var placerad med LVU på ett behandlingshem. Under husrannsakan av Lindbergs kontor hittades känsliga uppgifter om kvinnor i trångmål, uppgifter vi inte vet hur han har kommit över eller hur han använt.

[…]

Den 60-årige miljonären hade både kända och förmögna affärsmän i sitt kontaktnät. Och fallet Lindberg är inte det enda fallet med högt uppsatta män som åkt fast för att ha köpt sex. Kommunalrådet Åke Blomqvist var tvungen att avgå från alla sina uppdrag efter att försökt köpa sex av en minderårig. Han ingick i en större sexköpshärva där bland annat en affärsområdeschef, en företagare, scoutledare och en mellanstadielärare dömdes för att tillsammans ha våldtagit fyra flickor under tjugo år på privata adresser och lyxhotell.

Det finns inget sexnätverk, sade Trolle på den beryktade presskonferensen. I dag vet vi att Lindberg begick övergreppen tillsammans med andra män. Varför har så få sexköpare döms trots att Lindberg och den 60-årige företagaren under så många år förmedlat sexkontakter? Är vi verkligen säkra på att polisen gjort allt för att spåra de övriga männen som förekommer i vittnesmålen av de utsatta tjejerna?

Precis som med bordellhärvan har utredningen kring Göran Lindberg aldrig granskats, istället har skandalen tystats ner genom en extrainsatt presskonferens. Risken finns att nätverket som Lindberg ingått i är mycket större än vad som avslöjats och att nya flickor fortfarande utnyttjas av män med makt. För att vi inte vågar bryta tystnaden.

Lindbergaffären rullades upp när en 60-årig företagare hittades mördad. I Hans telefon och dator hittades flera hundra namn och telefonnummer. Det mesta av detta tycks inte ha gåtts igenom i samband med förundersökningen mot Lindberg. Tidningens journalister som läst förundersökningen kring Göran Lindbergs brott har också reagerat över att det tog lång tid innan den sattes igång, att den genomförts på ett märkligt sätt och mäktiga och uppseendeväckande uppgifter tagits bort eller inte hanterats.

I samband med att Lindberg häktades uppger FemPers att en intern källa i polisen uppgett att Lindbergs namn inte var det mest uppseendeväckande bland de namn som figurerade på en mördade mannens listor. Flera av männen från kundlistorna använde dock falska namn och kontantkortstelefoner som inte gick att spåra.

En granskning som genomfördes av Sveriges Radio visade enligt FemPers att Göran Lindberg tillsammans med andra utpekade sexbrottslingar borde ha kunnat åtalas för våldtäkt, koppleri och sexköp redan 2007, men de gick fria utan att ens ha förhörts. Detta trots att en av männen, som var misstänkt för våldtäkt mot barn, till och med hade använt sitt riktiga namn. Istället blev åtalen nedlagda och det skulle dröja ytterligare två år innan Lindberg greps.

Göran Lindberg dömdes i maj 2011 av Svea Hovrätt till sex års fängelse för grov våldtäkt, våldtäkt, misshandel, koppleri, köp av sexuella tjänster vid 28 tillfällen samt försök till köp av sexuell tjänst. Även två av Lindbergs medbrottslingar dömdes för köp av sexuell tjänst.

Läs mer:

Intressant?
Bloggat: Billing,
Media: SVD1, 2, SR1, 2, 3, 4, 5,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements