Gud och evolution

Darwin och vår herreBoktips
Darwin och Vår Herre
Helle Klein & Stefan Edman (red)
Cordia (Verbum Förlag AB)
ISBN: 9789152632765

Gud och evolution

150 år efter Darwins teori – idag fakta – har världens muslimer bara börjat resan mot att acceptera evolutionen som vetenskap. Bland världens kristna växer återigen biblisk bokstavstro och vetenskapsfientlig fundamentalism. Så det behövs ännu böcker som dessa för att bearbeta evolutionär vetenskap och dess förhållande till religion, människa och samhälle.

Eftersom jag själv har en vacklande men dock Gudstro utan att tro på någon religion eller helig bok har jag lite svårt att intressera mig för vissa teologiska resonemang i boken. Men jag uppskattar de klara ställningstagandena att Darwin inte utgör något hinder för religiösa människor. Liksom författarnas kunskap om modern evolutionär vetenskap som betonar att även samverkan, solidaritet och socialitet ingår i vårt arv.

En bra introduktionsbok till vetenskap & religion är det. Men något spretig. Och vad menar man egentligen med begreppet ”vetenskaplig fundamentalism”? Jag instämmer dock i tanken på religion och vetenskap som två sätt att närma sig verkligheten, och att detta är ”det komplementära tänkande som kännetecknar både intellektuell och andlig mognad.”.

Hans Norebrink

Läs mer: Svenska Kyrkan, Tentakler, AB, Seglora, Google,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Köp boken hos Bokus

Köp boken hos Adlibris 

Advertisements