Alby är inte till salu – demonstration

Hundratals stockholmare slöt under onsdagskvällen den 12 juni upp för att demonstrera mot Botkyrka kommuns planerade utförsäljning av 1300 allmännyttiga hyresrätterna på Albyberget.

Alby är inte till Salu

Alby är inte till salu och Megafonen norra Botkyrka arrangerade demonstrationen som ringlade sig igenom Albys gator, förbi samma miljonprogramshus som Botkyrkabyggen förklarat att man avser sälja till riskkapitalisten Mikaels Ahlströms företag Mitt Alby. Detta trots att kampanjen Alby är inte till salu samlat in 6600 namn på botkyrkabor som kräver en folkomröstning om utförsäljningarna. Kommunfullmäktige röstar den 26 juni om huruvida en folkomröstning ska äga rum, men trots detta har Botkyrkabyggen redan gått ut med att man skrivit avtal med Ahlström, som för övrigt har sammanlagt noll sekunders erfarenhet av fastighetsförvaltning.

Under parollerna ”Alby är inte till salu”, ”En enad förort kan aldrig besegras” ”All makt åt folket – folket det är vi”, och till tonerna av en smäktande Zurna tågade Alby- Botkyrka- och Stockholmsbor fram, påhejade av Albybor från balkonger och lekplatser.

Talade gjorde sedan bland annat företrädare för Vänsterpartiet, som motsatt sig utförsäljningen, samt Emma Dominguez, aktiv i Megafonen norra Botkyrka och initiativtagare till Alby är inte till salu. ”Miljonprogrammen reser sig” förklarade hon mot bakgrund av den ljusblåa husfasaden och framförde tre krav:

1. Att Cina Gerdin, kommunikationschef på Botkyrkabyggen som blev rikskändis när hon ljög för ABC-nyheterna för att undvika medial insyn i beslutsprocesserna kring utförsäljningen avgår (AVGÅ, AVGÅ! skanderade demonstranterna).

2. Att Katarina Berggren, socialdemokrat och ordförande i Botkyrka kommuns styrelse avgår, då hon arbetsdagen efter att namnunderskrifterna hade lämnats in tecknade ett preliminärt avtal med Ahlström, utan att ta hänsyn till kravet på omröstning.

3. Att det finns två möjliga alternativ för kommunfullmäktige 26/6: Rösta för att det hålls en folkomröstning i Botkyrka angående utförsäljningarna, eller stoppa dem helt.

Svensson/Motkraft

Intressant?
Mer: SVT, AB1, 2, 3, 4SR, Frances, DN1, 2, 3, SVD, GP1, 2, Sallstromism,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements