Mer öppenhet kan bli resultatet av Snowdens avslöjanden

Edward Snowden har avslöjat vidden av den övervakning som många av oss förstås visste pågick, precis som Mario Vargas Llosa hävdar. Snowden har inte avslöjat nåt nytt, utan mer avslöjat hur stort det är, hyr mycket det övervakas och mer exakt hur det går till. Kanske kan nu Snowdens avslöjanden leda till en större öppenhet kring övervakning. Öppenhet är bra, minskad övervakning och kontroll ännu bättre. Enligt en hög tjänsteman på NSA utreds nämligen om hemligstämpeln på delar av övervakningen ska tas bort:

En hög tjänsteman i ledningen för underrättelsetjänsten uppgav på fredagen att detta utreds.

– Underrättelseorganen skulle kunna göra en hel del framsteg för att undanröja hemligheterna, sade direktören för den nationella underrättelseledningen Robert Litt.

Om det skulle bli fallet att öppenheten ökar är det ett positivt resultat av Edward Snowdens avslöjande. För honom själv är det däremot inte så kul kanske. Att stanna i förtryckets Ryssland där oppositionella fängslas löpande band och repressionen mot oliktänkande är stenhård kan inte direkt vara Snowdens dröm. Snarare mardröm. Samtidigt ska man komma ihåg att NSA också vidtar andra åtgärder som innebär minskad öppenhet och minskad kontroll över vad övervakningsorganisationen gör.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements