Val idag skulle ge s-regering

Val med KD och Centerpartiet under spärren på 4% och utan ett samarbete mellan partierna i mitten och det enda större partiet till vänster skulle ge en klar seger för ett alternativ som skulle innebära en socialdemokratisk regering. är läget idag.

Detta även om moderaterna skulle kunna tänka sig att regera ihop med Sverigedemokraterna. Vilket de ju inte är intresserade av idag. I motsats till sina norska kollegor, Høyre. Erna Solberg fick i Skavlan igår sitta och skönmåla samt försöka rentvätta rasisterna i Fremskrittspartiet (FRP) i ett försök att framställa dem som rumsrena. Detta utan att någon sa något eller gjorde. Skavlans skandalösa acceptans av detta försök till att normalisera ett rasistiskt parti och Solbergs uppenbara vilja att regera ihop med dem var bedrövligt att skåda och är bedrövligt att uppleva.

Blockpolitik där partierna liknar varandra intill förbannelse och där väljarna bara har två alternativ är en politik som enligt forskning gynnar högerpartier och högerpolitik. Med fria partier som kan formulera olika alternativ och som också gör det ökar polariseringen i samhället och i valsituationen. Det gynnar vänsterpartier. Missgynnar högerpartier. En situation som är bra.

Vänsterpartiet har alltså allt att vinna på att presentera ett eget alternativ och på att inte sätta sig i en socialdemokratisk regering med borgerlig politik. För de vänsterpartier som gjort det har det slutat med katastrof. Se bara på Socialistisk Folkeparti (SF) i Danmark som knappt har något stöd i opinionen längre och Sosialistisk Venstre (SV) i Norge som höll på att hamna under 4-procent spärren i det norska valet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

PS. Imorgon är det val i den ideella föreningen Svenska Kyrkan. Frågan är varför det ska betalas av skattepengar och administreras med hjälp av allmänna medel. Är kyrkan fri från staten ska den väl klara av sin interndemokrati själv. Att lägga ner kyrkovalet som ett allmänt val är det enda rimliga för framtiden. Svenska kyrkan ska särskiljas från andra kyrkor och religiösa samfund i det svenska samhället.

Advertisements
 • Tar Atanamir

  Kul för den sosseregeringen.

  Hur ska den få igenom en budget?
  SD kommer ju med all säkerhet att rösta på alliansens budget och då blir S tvungna att genomföra den istället för sin egen.

  • Sverige har nästan alltid haft minoritetsregeringar. Man har alltid löst problemet genom förhandlingar.

   • Tar Atanamir

    Men då var det en sosseregering som med VPKs passiva stöd nästan alltid lyckades få majoritet ändå.

    Minoritetsregeringar fungerar bara om en del av de övriga partierna ger sitt passiva stöd, som SD/Mp gör med alliansen idag.

    En S/S+Mp regering med passivt stöd från V kommer inte länge få majoritet, SDs inträde i riksdagen har förändrat blockpolitiken i grunden.

    Det enda sättet som skulle funka för att SD inte skulle tvinga fram en alliansbudget vore om alliansen avstod från att lägga fram sin skuggbudget i huvud taget. Men hur troligt är det tror du?

    • Nej, så var det inte alltid. Lika ofta hämtade regeringen stöd hos centern eller folkpartiet. Det handlar om att blockpolitiken måste lösas upp. Hur det blir får vi se. men hade det varit val idag hade ingen annan möjlighet till regeringsbildning funnits än en sosseregering. Fortsatt diskussion i frågan känns ärligt sagt rätt meningslös. Det är ju ändå bara spekulationer.