Norge: Valseger för högern och rasister i den blivande regeringen

Erna Solberg

Høyres partiledare Erna Solberg. Foto: Christian Fredrik Wesenberg/Høyre

Idag är det val i Norge. Allt tyder att den sittande regeringen bestående av Arbeiderpartiet (Socialdemokraterna), Senterpartiet och Sosialistisk Venstre (SV, motsvarar Vänsterpartiet) kommer att förlora valet. Den nya regeringen blir sannolikt en regering bestående av Høyre, det rasistiska Fremskrittspartiet (Frp), Kristelig Folkeparti och Venstre (liberalerna, motsvarar Folkpartiet). Eventuellt kan det bli en regering med bara Høyre och Frp.  Alex Bengtsson från Expo kommenterar Frp:s troliga intåg i den norska regeringen så här:

Fallet Frp är emellertid inte så komplicerat. Partiet är det mest lyckade exemplet på ett parti som kombinerat ett lika folkligt som nyliberalt motstånd mot den skattefinansierade välfärdsstaten med vurmande för en mer eller mindre obefintlig flyktinginvandring till landet. Partiet var inte heller sena med att föra in antimuslismen i sin retorik. Den närstående tankesmedjan Human Right Service (ett något missvisande namn i sammanhanget) har det senaste decenniet pumpat in konspirationsteorier i partikadern om Eurabia, det vill säga den påstådda hemliga överenskommelsen mellan europeiska toppolitiker och den muslimska världen om ett muslimskt maktövertagande av väst.

Efter Anders Behring Breiviks terrordåd för två år sedan tonade ner Frp ner sin antimuslimska retorik men när valet närmat sig har partiets tonläge mot flyktingar återigen skruvats upp och inte sällan med en antimuslimsk klangbotten.

Men Frp är inte ensamma i Norge om att använda intolerans och rasism i sin retorik. Den politiska kartan i ett av våra västra grannländer är full av rasistiska krav och klavertramp. Det kan man givetvis fråga sig vad det beror på. Många svar finner man förmodligen i att landets integrationspolitik snarare stavas assimilering och att den i svenska ögon ibland så harmlösa norska nationalismen i slutändan inte var så harmlös.

Detta ska vi i Sverige också komma ihåg. Norge är ett mer rasistiskt land än Sverige. Nationalismen är inte så oskyldig som den verkar. Det är alltså inte bara ökande fattigdom och segregation som skapar stöd till rasistiska partier. Sverigedemokraterna är dessutom ett tydligare rasistiskt parti som saknar den folklighet som präglar Frp och den förankring i en omfattande nationalism eftersom det senare saknas i Sverige.

Sedan har Alex Bengtsson fel om det där med assimilation. Invandrare i Sverige är i allmänhet mer assimilerade än i Norge. Framförallt har Sverige en mycket större andel invandrare än vad Norge har. Något som gör att invandrare i Sverige påverkat landet och kulturen mer än vad de gjort i Norge. Invandrares vanor blir svenska vanor och vice versa. Pizza och kebab är svenska maträtter i en högre utsträckning än vad de är norska. Det är assimilation. Och bra.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements