Condominium

Del 16 av 17 i serien Märkliga småländer

MoselEtt condominium är ett land, landområde eller havsområde som styrs gemensamt av två eller flera länder (egentligen tridominium etc). Det finns några få existerande condominium i dagens värld, ofta omfattande floder eller havsområden. De som finns är:

The Moselle River, and its tributaries the Sauer and the Our, comprise a condominium between Luxembourg and Germany, who share bridges and at least the tip of one island, Staustufe Apach, near Schengen (the rest of the island is in France). The condominium was established by treaty in 1816.

Pheasant Island (also known as Conference Island, Konpantzia in Basque, Île de la Conférence in French or Isla de los Faisanes in Spanish) in the River Bidassoa between France and Spain. It was established by the Treaty of the Pyrenees in 1659.

A small area (Hadf and surroundings) on the Arabian Peninsula is jointly ruled by Oman and the Emirati member state of Ajman.

Parts of the Gulf of Fonseca and of the territorial sea outside its mouth comprise a unique tridominium between El Salvador, Honduras and Nicaragua.

The main part of Lake Constance (without islands) is considered by Austria and Germany to be a tridominium between Germany, Austria and Switzerland (albeit on different grounds), while Switzerland holds the view that the border runs through the middle of the lake. Hence no international treaty establishes where the borders of Switzerland, Germany, and Austria in or around Lake Constance lie.

The part of the Paraná River between the Salto Grande de Sete Quedas and the mouth of the Iguassu River is shared in condominium by Brazil and Paraguay.

Brcko District of Bosnia and Herzegovina forms part of both the Republika Srpska and the Federation of Bosnia and Herzegovina.

Jamaica and Colombia share a maritime condominium (called a ”Joint Regime Area”) by mutual agreement as an alternative to delimiting their sea boundary. The outer portion of the EEZ of each country otherwise would overlap in this area. Unlike other ”joint development zones,” this condominium appears not to have been purposed simply as a way to divide oil, fisheries or other resources.

Historiskt har det funnits fler condominium, ofta har Storbritannien varit en av de inblandade staterna, Intressant i detta sammanhang är de som funnits in i modern tid och som är små:

  • Canton- and Enderburyöarna var ett Brittisk–Amerikanskt condominium från 1939 till 1979 när det blev en del av Kiribati.
  • Nauru, var ett trepartscondominium och NF-mandatsterritorium administrerat av Australien, Nya Zeeland and Storbritannien från 1923 til 1942 och som FN-mandatsterritorium från 1947 till självständigheten 1968.
  • Nya Hebriderna var ett franskt brittiskt condominium från 1906 till 1980 då det blev det självständiga landet Vanuatu.
  • Mellan 1913 och 1920 var Spetsbergen ett neutralt condominium.

Det finns också två områden på jorden kring vilka diskussioner om att bilda condominium förts. Det ena är det brittiska översjöiska territoriet Gibraltar, där dock befolkningen sagt nej i en folkomröstning år 2002. Det andra är den obebodda  Hansön (Tartupaluk) mellan Ellesmere Island och Grönland om vilken Kanada och Danmark för närvarande förhandlar.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by Qumana

Series Navigation<< Colombia och Jamaicas gemensamma områdenTransnistrien >>
Advertisements