Registerskandalen – Beatrice Ask gör inte ett skit

Beatrice AskBeatrice Ask är justitieminister i Sverige. Hon är ansvarig för polisen. Polisen i Skåne har brutit mot lagar, FN-förordningar och en massa saker när de registrerat romer utifrån etnicitet. Beatrice Ask gör inte ett skit. Nog för att jag vet att Beatrice Ask är helt inkompetent som justitieminister, men hon har ansvaret och borde väl för sjutton kunna säga nåt annat än ”hårdare straffvilket ju normalt är det enda kriminalpolitiska uttalande hon gör. Som Karin Pettersson i Aftonbladet skriver reagerar Ask inte som en person med ansvar utan som en rätt okunnig medborgare:

Polisen är Beatrice Asks ansvar, men i registerskandalen agerar hon som en kränkt privatperson.

”Jag är arg och ledsen” sa justitieministern i tv-sofforna i morse.

Vad sägs om att ta ansvar i stället?

Problem med rasism inom Skånepolisen är inget nytt. 2009 publicerade Sydsvenskan en film från kravallerna i Herrgården, där det framgår att poliser kallat ungdomar för apajävel och blattejävel.

Samma år rapporterade Sydsvenskan att Malmöpolisen på en kurs i beslagshantering 2008 gjort övningar med fiktiva namn. Bland dem fanns Neger Niggersson och Oskar Neger.

Under hela denna period har Beatrice Ask varit justitieminister, och högsta ansvarig för polisen. Problemen är väl kända och hon har haft flera år på sig. Vad har hon gjort åt dem? Och varför har det inte fungerat?

Beatrice Ask kan vara hur ledsen hon vill. Att Skånepolisen upprättat rasistiska register är ytterst hennes ansvar, och hennes misslyckande.

Inte nog med det. Beatrice Ask själv ägnar sig åt att spela på fördomar om romer och föreslå åtgärder som innebär att man pekar ut den romska folkgruppen som ett problem som exempelvis förslag om tiggeriförbud. Med tanke på det så är det väl så att Ask egentligen inte är lämpad att hantera problemen med rasism inom polisen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements