Börsen – en fiffelcentral

Det handlar nu de börser där aktier handlas och inte om Göteborgs kommunfullmäktige som ju möts i Göteborgs gamla börshus. Men det skulle ju kunna handla om det senare också. Nu gör det inte det.

SVD:s börskommentator och krönikör Andreas Cervenka antyder i en krönika i SVD Näringsliv att aktiebörserna är fiffelcentraler. Det är lätt att hålla med med tanke på IGE Resources, Mineral Invest, Cefour, 24 MAS, Northland, Fingerprint Cards, Panaxia med flera bolag som fifflat med bokslut, bokföring, börskurser eller utsatts för eller varit del av fiffelscheman och oseriös spekulation. Det senaste exemplet är Alliance Oil:

Oasmia, Countermine, Värmekylgrossisten, Panaxia, Mineral Invest, Northland Resources och 24MAS. Listan på bolag där det under de senaste åren förekommit olika former av tveksamheter – svensk aktiemarknads hall-of-shame om man så vill – kan göras lång. Till denna ska alltså fogas Alliance Oil, vars huvudägare och ledning på kort tid nästan lyckats skapa en handbok i hur man sänker allmänhetens förtroende för börsen.

När bolaget i samband med ett extremsnålt utköpsbud även läcker hundratals miljoner till en stiftelse som står huvudägaren nära, passerar det gränsen för bara vanlig arrogans. Organisationen Aktiespararna drar till och med parallellen till den ökända ekobrottshärvan Trustor, och pekar på ett stort problem: att bolag som Alliance Oil, som är baserat i skatteparadiset Bermuda, inte lyder under svensk lag trots att det är noterat på Stockholmsbörsen. Därför kan huvudägaren i lugn och ro köra över de mindre aktieägarna.

Aktiemarknadsnämnden som är till för att stävja maktmissbruk reagerade av just detta skäl på de provocerande turerna i Alliance Oil med en gäspning.

Tyvärr är smutsiga metoder inte begränsade till små- eller för den delen utlandsregistrerade företag. Volkswagens framfart i lastbilsbolaget Scania, där minoriteten helt körts över och valberedningen slopats, är ett hån mot de etikettsregler som alla stora aktörer på börsen kommit överens om att följa.

Girighet är kapitalismens följeslagare. Ju friare kapitalism, ju färre regleringar, ju mer slår girighet igenom. Med oegentligheter, fiffel, fusk och bedrägerier. Skattesmiteri och fiffel med hjälp av skatteparadis. Det är liksom en naturligt följd av en kapitalism som inte hålls i schack. En naturligt följd av nyliberal politik. Kapitalism och nyliberalism är problemfyllda system och koncept. Det råder ingen tvekan om det. De som inte inser det är bra naiva.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements