Media fylls med pseudonyheter

Nog var det bra att de kidnappade svenska journalisterna släpptes fria. Men nyheten svämmade över alla bräddar. Inte för att det var den viktigaste händelsen, för det var det med all säkerhet inte. Utan för att det handlade om vänner och kollegor till journalisterna, till redaktörerna, till tidningsägarna.

Det är lätt att övervärdera sånt som händer i den egna gruppen, lätt att göra det större än det är. Det gör journalister hela tiden. Som exempelvis när de snappar upp nåt som diskuteras flitigt på Twitter. Saker som diskuteras av deras likar, men som de flesta människor i samhället högaktningsfullt skiter i.

Där finn också en nyhet om norrsken, ett norrsken som förmodligen ingen kan se. är det verkligen en nyhet? Att snön sannolikt kommer till landet under fredagen eller lördagen är däremot otvivelaktigt en nyhet som berör de flesta liksom tågurspårningen i Stockholm som återigen kastar ett ljus över den fiaskoartade avregleringen och privatiseringen som gjort att järnvägen fungerar så uselt. Bristande underhåll och personalbrist för att får företagsekonomiska vinster har medfört trafikkaos och förseningar. Järnvägen är inte den enda fiaskoprivatiseringen. Vi har också elnätet och eldistributionen som gett oss höga och ständigt ökande elpriser. Sen får vi inte glömma fiaskot med utsläppsrätter. Kapitalismens ”lösning” på klimatkrisen. Det är en viktig nyhet. Liksom en del annat.

Men inte det mesta som blåses upp. Att Mikael Persbrandt åtalas för en misstanke om att han köpt kokain är en nyhet som möjligtvis är intressant för de närmast berörda. Den får säkert många läsare, efter som det handlar om en kändis. Men en viktig nyhet är det inte. En pseudonyhet.

Och ärligt sagt, det är rätt ointressant om kungen åker till Norge eller inte. Kungen är ointressant liksom att Södermalm är populärt bland hipsters. Ärligt, vem bryr sig? Mer än hipsterjournalister? Om det ens stämmer? Sen en liten undran. Är det Bed-Stuy eller Brownsville de menar när de jämför Brooklyn (med sådär 2,6 miljoner invånare, dubbelt så stort som Stockholm) med Hornstull (några tusen). Det är inte seriös journalistik öht. Inte ens verkligheten har de nån som helst koll på. Hipsterjournalisterna. Antagligen menar de några andra delar av Brooklyn. Williamsburg och Brooklyn Heights. Men även den jämförelsen är ju lite smått löjlig. Några 100 000 invånare jämfört med några tusen. Vilka pajasar.

Och nyheten om det ökande våldet i Australien? Närmare bestämt Sydney. Sannolikt är det som med våld i Sverige. Inte sant. Inte sant att det ökar. Dessutom, vad har det med oss att göra? Fyllevåld i Sydney? Möjligtvis är det intressant att Australien har en premiärminister som saknar sinne för proportioner, men annars?

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements